joi, 16 ianuarie 2025

24 aug. - Sihastria Rascai, Rasca, Bogdanesti,...

 

SIHASTRIA RASCAI
PRET:  160 lei/persoana 

Include:
- transport: microbuz,minibuz,autocar;
- insotior grup.

ITINERAR:   - Manastirea „Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu” SIHASTRIA RASCAI - Manastirea "Inaltarea Sfintei Cruci" RASCA - Manastirea " Sf. Nicolae" si "Sf. proroc Ilie Tesviteanul" BOGDANESTI - Manastirea "Sfantul Gheorghe" BUCIUMENI - Manastirea "Nasterea Maicii Domnului" CAMARZANI

Iasi- ora 7.00    

- MANASTIREA „Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu” SIHASTRIA RASCAI – SFANTA LITURGHIE

Mănăstirea, situată în minunatul loc numit Poiana Sfântului Ioan, este amplasată pe vechea locație a Bisericii „Sfântul Ioan Bogoslovul”.

Potrivit actului de sfințire, „lucrările au început în vremea păstoririi vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în vara anului 2015, sub stăreția și strădania arhim. Mihail Balan, care a condus și supravegheat lucrările, împreună cu osteneala călugărilor și a credincioșilor închinători și binefăcători, în locul în care, potrivit tradiției, a existat un schit de lemn până în perioada Primului Război Mondial, cunoscut ca fiind Schitul Sfântului Ioan Blagoslovul”.

„Înălțarea din temelie a noului așezământ monahal a început la 26 august 2016. Arhitectura bisericii este specifică zonei, fiind proiectată de vrednicul de pomenire arhitect Gheorghe Bratiloveanu. La intrare în incinta mănăstirii a fost ridicată o frumoasă clopotniță împodobită cu pictură, amintind de arhitectura moldovenească a epocii Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Biserica este zugrăvită în interior și exterior de către cunoscuții și apreciații zugravi bisericești Vasile și Ramona Isar, iar lucrările s-au desăvârșit sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.”

- MANASTIREA "Inaltarea Sfintei Cruci" RASCA
Manastirea Rasca a fost construita de domnitorul Petru Rares, in anul 1542. In zidirea manastirii celei mari, intre anii 1542-1546, domnitorul si episcopul au fost ajutati si de logofetii Ioan si Teodor Bals.
Biserica centrala a manastirii era de dimensiuni modeste si avea hramul Sfantul Ierarh Nicolae. De jur-imprejur au fost construite ziduri fortificate cu creneluri si un turn, pentru a sluji la nevoie ca si cetate. Sfintirea manastirii a avut loc in data de 9 mai 1542, cu aceasta ocazie fiind aduse aici si Moastele Sfantului Nicolae. Dupa terminare, Manastirea Rasca a devenit metoc al Manastirii Probota.
In data de 11 iulie 1572, in urma unei lupte pierdute prin tradare, turcii si tatarii au invadat Moldova. La apropierea paganilor de Manastirea Rasca, calugarii au coborat clopotele din turn si le-au aruncat in lacul din curtea exterioara, spre a nu fi topite si transformate in gloante. In urma ravagiilor facute in manastire, de catre turci si tatari, aceasta a ramas pustie vreme de aproape 40 de ani.
Intre anii 1611-1617, marele vornic Costea Bacioc, impreuna cu sotia sa, Candachia, si cu fiica lor, Tudosca, prima sotie a domnitorului Vasile Lupu,  va darui o foarte mare parte din avere pentru refacerea complexului monahal de la Manastirea Rasca.
Vornicul Costea a aduagat vechii biserici, un pridvor masiv, dubland astfel capacitatea interioara
a acesteia. Incapere spatioasa, adaugata in partea vestica, este impartita in doua parti inegale si asimetrice de o arcada. Acest adaos nu intra in armonie cu restul bisericii, precum nici cu traditia ordonarii spatiilor bisericesti.

- MANASTIREA " Sf. Nicolae" si "Sf. proroc Ilie Tesviteanul" BOGDANESTI
Aici, voievodul Bogdan I (1359 – 1365) a construit mănăstirea Bogdana, schitul Bogdănești sau Bogoslovul, pentru a servi drept biserică domnească.
L
ăcașul de cult, construit din lemn, a fost distrus de tătari în anul 1510. Cu sprijinul lui Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare, călugării au reușit să refacă mănăstirea, însă la doar câțiva ani distanță, în 1542, domnitorul Petru Rareș mută așeză­mântul, întemeind Mănăstirea Râșca. Con­form documentelor istorice, între 1528 – 1573, Mănăstirea Bogdănești a fost schit de călugări, iar între 1630 1745 schit de maici.
În anul 1994, așezământul de la Bogdănești a prins viață din nou. Preotul Gheorghe Loghi­noaia, ajutat de localnici, a rezidit mănăstirea, după ce cu un an înainte a marcat vechiul lăcaș de rugăciune prin înălțarea unei troițe. Astfel, a fost zidită biserica, turnul clopotniță, chiliile și a fost săpată o fântână adâncă de 20 de metri.
„Dac
ă ai cumpărat o lumânare, o icoană, o carte de suflet, o candelă, ai dat un pomelnic ai ajutat căminul de bătrâni de la Mănăstirea Bogdănești”

- MANASTIREA "Sfantul Gheorghe" BUCIUMENI
 Inceputurile existentei unei biserici de lemn duc tocmai in 1424, cand cel mai vechi document, din 16 februarie, arata ca Domnitorul Alexandru cel Bun face danie lui Popa Iuga satul Buciumeni, pentru ca a slujit lui cu credinta. Popa Iuga a fost un personaj cu mare trecere in vremea lui, facandu-i-se multe danii prin urice de catre voievozi. In 1428, la 28 iulie fratele sau Nanu, primeste de la Alexandru cel Bun un document de intarire pentru satele Buciumeni si Stariceni (mai sus de Buciumeni). Pana in secolul al XVIII-lea nu mai sunt insemnari despre biserica. In Repertoriul Bibliografic al Monumentelor Medievale din Moldova (1974), Prof. N. Stoi-cescu scrie ca biserica de lemn din Buciumeni (1700-1706) a fost restaurata in 1824.Cartea romaneasca veche in biblioteca V.A. Ureche, Galati 1965, pag. 18 atesta existenta bisericii Buciumeni la 1772; Gheorghe Ghibanescu in Inscriptia de la Cetatea Alba, vol. I, Bucuresti 1909, pp. 44-50, scrie despre biserica veche de la Buciumeni ruinata in 1908. Statistica fiscala din 1831 arata ca pe mosia Buciumeni se aflau in slujba preotii: Teodor, Gheorghe, Constantin, dascalul Vasile a lui Stefan Chitic. Pisania bisericii arata ca aceasta biserica monument istoric, cu hramul Sfantul Gheorghe, este cladita din lemn in 1765 de Protopopul Andrei, stra-strabunicul familiei Diaconescu si locuitorul Michinda. S-a restaurat de razesii localnici la 1884, dupa ce in 1882 a fost varuita si i s-au marit ferestrele asa cum arata astazi.
Deteriorandu-se, biserica a stat inchisa din 1912 pana la 1930, cand in urma unor reparatii si infrumusetari a fost sfintita de ziua Sfintei Treimi de Parintele protoiereu Iconom Stavrofor E.V. Grigorescu, impreuna cu un sobor de preoti si diaconul catedralei Adormirea Maicii Domnului. Cheltuielile reparatiilor au fost suportate de enoriasi, primaria orasului Falticeni, Comisia Monumentelor Istorice si alti binefacatori crestini. Biserica a fost deposedata de terenul ei, lasandu-i-se numai 2 259 mp, la care s-a adaugat 3 580 m, donati de familia Zoe Vasiliu.Ultimii preoti care au slujit la biserica Buciumeni au fost: preotul Ilie Anisescu pana in 1973, preotul Mihai Beraru 1973-1992, iar dupa 1992 preotul Camil Dascalu. Maicile Epistimia Bejan si Tecla Afloarei au slujit 18 ani in biserica Buciumeni, care in acest rastimp a fost filiala parohiei Opriseni. Dumnealor au fost calugarite la manastirea Rasca timp de 10 ani, fiind alungate in 1959 ca urmare a decretului 410/1959. In 1993, fostele maici sugereaza ca biserica Buciumeni sa fie transformata in schit de maici asa cum a mai fost cu 150-170 de ani in urma. Parintele Gheorghe Bradeteanu, consilier administrativ la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, a imbratisat ideea si la 1 ianuarie 1994 incepe demersurile pentru infiintarea schitului, iar la 18 mai 1994 ca urmare a deciziei nr. 869 a Patriarhiei se infiinteaza schitul Buciumeni cu obste de calugarite. Terenul necesar pentru constructia corpului de chilii si al viitoarei biserici din zid a fost cumparat cu bani proprii de Parintele consilier Gheorghe Bradateanu si astfel se poate spune ca el este ctitorul principal al schitului.Biserica este o constructie din lemn, pe fundatie de beton, in forma dreptunghiulara, captusita cu scandura. Altarul este luminat printr-o fereastra la rasarit. Naosul este luminat de cate doua ferestre atat in partea de sud, cat si pe peretele nordic. Nu are pronaos. Pridvorul inchis are o fereastra la sud si alta la nord. Toate ferestrele sunt duble, dreptunghiulare, cu gratii metalice intre ele. Catapeteasma este din lemn sculptat. Pe pridvor este o turla oarba de forma patrata, acoperita cu dranita ca si biserica. Usile de intrare in pridvor si naos sunt din lemn, simple, intr-un canat. Pardoseala in biserica si pridvor este din scandura.Pe pereti sunt pictate patru icoane, de catre ne-profesionisti. Pictura este inlocuita de icoane atarnate pe pereti.La nord de biserica este o cladire mica, in care sunt doua chilii si o magazie, iar la sud-est tot o cladire mica pentru chilii si o cabana in care este bucataria, trapeza si chiliile. Cimitirul satului este langa biserica, la vest si sud de acesta. Din data de 1 septembrie 1998 schitul Buciumeni are regim de manastire.

- MANASTIREA "Nasterea Maicii Domnului" CAMARZANI
In anul 1863, boierul Emanoil Mortun a construit o biserica de mir pe mosia sa din satul Camarzani, incinta conacului. Biserica construita a avut hramul Sfantului Gheorghe si era lacas de inchinare doar pentru familia boiereasca. In partea de nord a bisericii se afla astazi mormantul ctitorului si al altor membri ai familiei sale.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in anul 1947, mosia boiereasca a fost expropriata, iar terenurile au fost impartite veteranilor din cel de-al doilea razboi mondial. Biserica a devenita filiala a bisericii din Ciumulesti-Gane.
La rugamintea preotului, aici a fost infiintat un schit de calugari, care a apartinut din punct de vedere administrativ de manastirile Neamt, Slatina si Rasca. Primul egumen al schitului a fost ieromonahul Natan.
Schitul si-a incetat existenta ca urmare a Decretului nr. 410/1959, biserica schitului devenind biserica de mir, afiliata din nou parohiei din Ciumulesti-Gane. Ca preot a ramas protosinghelul Vichentie Bobeica, angajat pe post de paznic.
De la ctitorire si pana azi, acest Sfant Lacas a avut de strabatut un drum anevoios, trecand succesiv prin diferite etape: biserica de curte boiereasca, biserica parohiala, schit de calugari, pentru ca, in cele din urma, sa-si implineasca "destinul", devenind manastire de maici.

 DE RETINUT!
* La inscriere se achita un avans de cel putin 80 lei.
* Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului.
* Tinuta decenta la intrarea in manastire.
* Sa nu se fumeze in preajma manastirii si a pelerinilor.

Inscrieri si detalii suplimentare:

Telefon: 0755.095193

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu