vineri, 19 ianuarie 2024

Colibita 5-7 iulie 2024

Pret: 699 lei/persoana

Servicii incluse:
- transport microbuz, minibus sau autocar
- cazare în pensiune 3*, în camere duble.
- mic dejun;
- însotitor grup.
Nu sunt incluse in pret: 
- vaporasul pe lacul Colibita, intrare obiective turistice orasul Bistrita
- cheltuielile personale,
- mesele de peste zi.
 

ITINERAR:  Iasi – Pascani – Gura Humorului – Campulung Moldovenesc -  Manastirea Piatra Fantanele  - Colibita – Bistrita,obiective turistice – Colibita - Manastirea Sihastria Raraului- Iasi

ZIUA  1

- MANASTIREA „Nasterea Maicii Domnului” PIATRA FANTANELE 
  Manastirea Piatra Fantanele isi are inceputurile undeva in anul 1928, cand pe aceste locuri paseste Parintele Ierodiacon Vasile Luncan. Parintele ridica un mic paraclis de rugaciune, care mai apoi este inchis, in vremuri tulburi. Abia in anul 1994, locul prinde din nou viata, din purtarea de grija a IPS Bartolomeu Anania. Manastirea Piatra Fantanele tine loc si de parohia credinciosilor din sat.

Cazare: Vila Sunrize Colibita (2 nopti)  

                                              
                                 

ZIUA  2.

Mic dejun – ora 8.30

- LACUL COLIBITA

Este un lac artificial de acumulare din Munții Călimani, județul Bistrița-Năsăud. Lacul a fost creat prin construirea barajului Colibița pe cursul râului Bistrița, baraj amenajat în perioada 1977 - 1991 cu scop hidroenergetic, de alimentarea cu apă a localităților din aval, a industriei, irigații și regularizare a debitului apelor râului Bistrița.
Este un lac artificial de acumulare din Munții Călimani, județul Bistrița-Năsăud. Lacul a fost creat prin
Lacul Colibița are suprafața de 270 ha, lungimea de 13 km și volumul de 65 mil. m3 fiind situat la o altitudine de 900 m. Pe malurile lacului se află stațiunea turistică Colibița.

- BISTRITA

Orasul resedinta de judet al judetului Bistrita – Nasaud, are pana in 100.000 de locuitori si este asezat pe raul Bistrita Ardeleana la o altitudine de 360 m. Orasul se distinge prin panorama superba a dealurilor impadurite ce il inconjoara din toate partile si apa limpede a Bistritei Ardelene care il strabate.

- Ansamblul Sugalete
Situat in centrul istoric al orasului Bistrita Nasaud, mai exact in piata centrala, complexul Sugalete este format din 13 cladiri datand din secolele XV – XVI. Cladirile renascentiste supraetajate sunt unite intre ele printr-o galerie care formeaza 20 de bolti superbe, cu ogive gotice, care stau sprijinite pe 21 de pliastri. Pe vremuri, la parter existau ateliere, depozite si grajduri, etajul fiind destinat locuintelor; aici isi duceau traiul o parte din familiile bogate ale patricienilor din Bistrita, printre care Eiben, Fleischer, Kesthyus, Petermann si Kretschmer.
Dupa incendiul devastator din anul 1475, care a distrus multe cladiri din oras, complexul a fost refacut. In timp, cladirile au avut diverse destinatii, timp in care s-au distrus o parte din elementele decorative importante. Ansamblul medieval Sugalete poate fi vizitat oricand, fara taxa de intrare.
 - Casa Argintarului 
Este o clădire în stil renascentist și a fost locuința unui mare meșter bijutier. Denumirea Casa Argintarului provine de la cele două potire sculptate în arcul ferestrei de la parter. Aceste cupe, de tipuri diferite, reprezentau simbolul breslei. Aici vei găsi o expoziție permanentă a pictorului Norbert Thomae, un artist bistrițean. Un aspect foarte interesant al acestei expoziții, ceva ce eu nu am mai întâlnit la alte muzee, este faptul că alături de fiecare tablou există câte o sculptură care îl reproduce, astfel, nevăzătorii se pot bucura și ei de arta expusă.
- Biserica "Intrarea în biserică a Maicii Domnului"
In Centrul Istoric al Bistriței este cel mai vechi monument al acestui oraș medieval: Mănăstirea Minoriților. Aceasta datează din anii 1270 -1280, a suferit mai multe reparații și transformări, iar din 1895 a fost cumpărată de români și adaptată pentru cultul ortodox. 
Astăzi, fosta Mănăstire Minorită, face parte din ansamblul bisericii ortodoxe"Intrarea în Biserică a Maicii Domnului." 
- Muzeul Județean
Muzeul Județean Bistrița-Năsăud își are sediul în vecinătatea bisericii, mai exact în clădirea fostei cazărmi a regimentului 63 Infanterie. Cuprinde secții de etnografie artă populară, științele naturii, artă plastică, istorie și arheologie. 
Se poate vizita zilnic între orele 09:00-17:00, mai puțin în zilele de luni când este închis.
- Casa cu Lei
Casa cu Lei face parte din lista cu cele mai frumoase clădiri din Bistrița. Deasupra ferestrelor se poate observa o emblemă stilizată ce simbolizează doi lei. Aici se află în prezent centrul de artă tradițională și au loc diverse ateliere și expoziții. 
- Turnul Dogarilor
Acesta este singurul turn care nu a fost dărâmat din cele 18 ale Cetății. Are o înălțime de 25 de metri și ziduri groase de 1.5 metri. 
La ora actuala, Turnul Dogarilor functioneaza ca si expozitie – in interior exista o galerie cu circa 700 de masti si papusi realizate de baronul Alexandru Misiuga. 
- Parcul Central-Parcul Municipal Regele Mihai I
De la Turnul Dogarilor se ajunge direct în Parcul Central, urmând săgeata de Via Transilvanica. Se intra mai întâi prin Parcul Municipal Regele Mihai I, se admira Palatul Culturii și Statuia lui George Coșbuc.

- MANASTIREA “Inaltarea Domnului si Acoperamantul Maicii Domnului” SIHASTRIA RARAULUI

Mănăstirea este ctitorita de către domnitorul Petru Rareș, în anul 1538. Lăcașul sfânt se află pe Muntele Rarău. Potrivit legendelor, aici a fost o sihăstrie înființată de cuviosul Sisoe, spre sfârșitul secolului al XV-lea. Se mai spune că, după anul 1538, când Petru Rareș a fost schimbat de la domnie, soția sa, Elena, împreună cu copiii, s-au ascuns în Rarău, fiind ocrotiți de călugări. Drept mulțumire, voievodul le-a înălțat o biserică în locul celei vechi și astfel a luat ființă Schitul Rarău, în fosta sihăstrie Dodu.
Tradi
ția locului mai spune că în același an 1541, în cea de-a doua domnie a lui Petru Rareș, ajungând aproape de culmile Rarăului (care pe atunci se numea Todirescu), domnitorul și-ar fi lăsat mai sus în munte soția, fiul și o parte din avere. Se spune ca oamenii locului i-ar fi spus de atunci Todirescului „Rarău” (de la numele domnitorului), iar stâncile care au ajutat-o pe doamna să scape cu viață au fost numite Pietrele Doamnei”.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul

Păstrată în biserica centrală a Mănăstirii Sihăstria Rarăului, nu este singura icoană făcătoare de minuni găzduită de mănăstire. Astfel, aici se mai află încă șapte icoane făcătoare de minuni, care aduc vindecare și alinare celor bolnavi și suferinzi. Printre ele se numără și icoana Sfântului Ioan Teologul, ocrotitorul mănăstirii. Icoana Sfântului Ioan Evanghelistul se află în biserica nouă a mănăstirii.

Parintele Ioan Neagoe
Parintele Ioan Neagoe de la Manastirea Rarau s-a nascut in data de 4 aprilie 1931, in localitatea Ciocanesti, judetul Suceava.
Tanarul pe atunci Neagoe a urmat mai intai cursurile Scolii primare, iar mai apoi pe cele ale Liceului Dragos Voda, ambele din localitatea Campulung. Terminand liceul, Neagoe isi va indrepta pasii spre Scoala de Aviatie, de unde isi dorea sa iasa pilot, insa o boala foarte dureroasa la coloana vertebrala avea sa-l impiedice a-si implini dorinta.
Tanarul, iubitor de cele sfinte inca din copilarie, a mers mai apoi la Manastirea Vladimiresti, din judetul Galati, unde slujea, pe atunci, parintele Ioan Iovan. In urma rugaciunilor si slujbelor facute de parintele Ioan, tanarul Neagoe avea sa se vindece de boala sa cea grea. Minunea avea sa-l faca pe acesta sa renunte la armata si sa imbratiseze cu toata puterea dorinta de a-I sluji lui Dumnezeu toata viata.
Dupa o scurta perioada, Neagoe va reveni la parintele Ioan Iovan, spre a lua sfatuire si binecuvantare de a merge la manastire. "Tu vrei sa te faci calugar, nu-i asa?! Bun lucru ai hotarat, Neagoe, dar sa stii ca sunt multe piedici in calea mantuirii. Dumnezeu sa-ti ajute!"
Avand binecuvantarea parintelui, Neagoe a mers la Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, din Sibiu, unde s-a nevoit vreme de jumatate de an. Dorind o viata mai linistita, tanarul Neagoe se va indrepta spre Manastirea Rarau, din judetul Suceava.
Parintele staret Daniil l-a trimis pe Neagoe sa studieze Teologia, spre a fi randuit preot, insa acesta nu a ascultat, zicand aceluia: "Eu am venit sa ma fac monah, nu preot." Dupa trei ani petrecuti la Manastirea Rarau, el va pleca la Manastirea Slatina, ca magazioner, unde se va imbolnavi insa de meningita cronica, inteleasa ca rod al neascultarii sale de inteleptul staret Daniil.
Fiind denuntat insa pentru credinta sa, Neagoe a fost arestat si, vreme de cinci luni, a stat in celulele Securitatii, in Suceava, o luna la Jilava si aproape doi ani la Aiud. Dupa eliberare, el a mers la Catedrala Ortodoxa din Timisoara, apoi ca preot celibatar, la biserica ortodoxa din localitatea Razmaresti, aproape de Lugoj; aici, parintele Ioan va sluji vreme de sase ani. Mai apoi, el va fi trimis la biserica din Vorona, din Moldova, iar apoi in localitatea Icuseni, unde va ridica o biserica in numai un an si jumatate.
Intalnindu-l pe parintele Ioan, P.S. Pimen i-a spus: "Tu trebuie sa te duci la manastire, unde ti-ai dorit sa fii! Du-te la Moldovita." Dupa o vreme petrecuta in Manastirea Moldovita, ca preot duhovnic, parintele Ioan va merge la Manastirea Neamt.
Dupa anul 1989, s-a hotarat ridicarea unei manastiri, la Sihatria Raraului; aceasta misiune avea sa-i fie incredintata tot parintelui Ioan. Abia in anul 1992, poiana sihastriei avea sa fie curatata, spre a se ridica din nou vechea manastire. In data de 16 august 1994, biserica sihastriei avea sa fie si ea sfintita
.

De retinut!                           
* La inscriere se achita un avans de cel putin 300 lei si diferenta cu 14 zile inainte de data plecarii;
* Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului;
* Tinuta decenta la intrarea in manastire;
* NU APRINDE-TI CANDELE SAU LUMANARI IN CAMERELE DE CAZARE! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu