vineri, 19 ianuarie 2024

Dobrogea, Balcik si Delta Dunarii 10-14 iulie 2024

                                                                                                 

 PRET: 1319 lei/persoana

Servicii incluse:
- transport: microbuz, minibus sau autocar;
- cazare în  pensiune de 2*/ 3*, în camere duble / triple;
- însoțitor grup;
- trecerea cu bacul intors.

Nu sunt incluse in pret: 
- vaporasul pe canale in Delta Dunarii: 100 lei/pers.
plaja Sf. Gheorghe si Padurea Caraorman 200 lei/pers., 35 lei masina safari in padure si 5 lei intrarea in rezervatie)
- cheltuielile personale, 
- masele de peste zi.

ITINERAR:
1. Iasi – Mănăstirea Dervent - Mănăstirea Lipnita - Mănăstirea Pestera Sf. Andrei - Mănăstirea Adamclisi - Eforie Nord;

2. Eforie Nord – Balcik Bulgaria - Mănăstirea Techirghiol – Eforie Nord

3. Eforie Nord- Mahmudia. Vizitarea Deltei cu vaporasul pe canale, plaja, timp liber

4. Plaja salbatica de la Sf. Gheorghe si Padurea Caraorman 

5. Mahmudia - Mănăstirea Cocos – Mănăstirea Saon – Mănăstirea Celic Dere – Iasi

DE RETINUT!
* Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului de cel putin 600 lei si diferenta cu 14 zile inainte de data plecarii.
*
Tinuta decenta la intrarea in manastire (- barbatii: pantaloni lungi, - femeile: fusta rochie, capul acoperit)
*  Pentru mare si Delta sa aveti: haine si incaltaminte comoda, recomandat pentru doamne pantaloni (se urca/coboara din barca ), bluze cu maneci lungi, palarie/sapca, ochelari de soare, o geanta/rucsac impermeabile, o crema de soare cu factor de protectie ridicat, crema/solutii impotriva tantarilor si costum de baie (pentru piscina)
* Conducatorul de grup poate modifica ordinea obiectivelor.
 

Inscrieri: 0755095193

Ziua 1.

Iasi- ora 6.00
- MANASTIREA “Izvorul Tamaduirii, Sfanta Parascheva” DERVENT

Mănăstirea Dervent este cunoscută ca loc de tămăduire trupească şi sufletească. Dobrogea, pe care romanii o numeau Sciţia Mică, a fost cea dintâi provincie a ţării noastre care a intrat în legătură directă cu creştinismul, prin propovăduirea Sfântului Apostol Andrei. Mărturie avem până astăzi Izvorul Tămăduitor pe care Sfântul l-a făcut să apară lovind în pământ cu toiagul, şi în care a botezat.
Începând prigoana împotriva creştinilor, pe locul unde acum se află biserica mănăstirii, au fost martirizaţi patru creştini – un preot şi trei fecioare – al căror nume nu ne sunt cunoscute. Pe  locul martirajului lor au apărut patru cruci de piatră, care s-au dovedit a fi vindecătoare de neputinţe trupeşti şi sufleteşti.În secolul X d.Hr. odată cu ridicarea cetăţii bizantine Păcuiul lui Soare, în preajma crucilor s-a înfiinţat o mănăstire care avea şi trei schituri în împrejurimi, dar care în anul 1033 este distrusă în urma năvălirii pecenegilor. După ocuparea Dobrogei de către turci aceste locuri intră în proprietatea paşei de Silistra, Ahmet Bei, care auzind de Crucile de Leac a hotărât ca acestea să fie ocrotite. Trecând mult timp, un descendet al acestui paşă distruge două dintre cruci, iar celorlalte le rupe braţele.În jurul anului 1885 ciobanul satului Coslugea, surdo-mut din naştere, se vindecă prin minune, adormind lângă cruci. În anul 1923 P.S. Ilarie al Tomisului înfiinţează aici o mânăstire, donatorii terenului fiind  Parascheva Gheorghiu din Ostrov şi Olimpia Andreevici din Coslugea.Pe 6 februarie 1934 arde paraclisul până la temelie, şi prin minune, nici o icoană nu a fost atinsă de foc. Ele se păstrează în muzeul mănăstirii.
La 5 Iulie 1936, Î.P.S. Gherontie al Tomisului pune piatra de temelie a actualei biserici care s-a ridicat după proiectul arhitectului N. Săndulescu. Biserica a fost concepută cu trei altare, absida stângă adăpostind Sf. Cruce făcătoare de minuni, având hramul Înălţarea Sf. Cruci. Biserica a fost sfinţită pe 13 septembrie 1942, dată în care, precuviosul părinte Elefterie Mihail a fost ridicat la treapta de protosinghel şi hirotesit stareţ „cu baston şi sfântă cruce”. În anul 1959, prin Decretul 410, mănăstirea a fost închisă. Din anul 1970 a funcţionat ca biserică de mir a satului Galiţa, iar clădirile mănăstirii au fost folosite de I.A.S. Ostrov până în anul 1990.
Părintele stareţ Elefterie Mihail se reîntoarce la mănăstirea Dervent pe 2 Februarie 1990, redeschide mănăstirea şi pe 12 mai 1990 se mută la Domnul, fiind înmormântat lângă biserică, în partea dreaptă a sfântului altar.
În biserică, în partea dreaptă se păstrează spre închinare Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Ea a fost transmisă din generaţie în generaţie în cadrul unei familii româneşti din Cadrilater. Odată cu cedarea acestei regiuni Bulgariei, membrii acestei familii vor emigra spre ţinuturi care continuau să aparţină României. În graba plecării, ei au împachetat numai strictul necesar, fără icoană, dar au auzit un glas care venea dinspre aceasta şi care a repetat de trei ori: „Dar pe mine nu mă luaţi?”. Uimiţi de această minune, au luat icoana cu ei. Venind dinspre Silistra, drumul lor trecea pe lângă Mănăstirea Dervent, unde au hotărât să înnopteze şi, participând la slujbă şi văzând mulţimea de bolnavi care-şi căutau aici vindecarea, au donat icoana stare
țului mănăstirii, părintele Elefterie Mihail. Icoana aparține cronologic începutului de veac XIX (1820). Pictura vădeşte influenţe stilistice orientale, suprapuse pe varianta iconografică bizantină a Glicophilousiei „Maica Domnului a tandreţei și a iubirii materne. Fecioara strânge la piept cu ambele mâini trupul Pruncului, Care-şi întoarce faţa spre privitor, deşi mainile-I sunt orientate spre Maica Sa.
Din 14 septembrie 1991 până pe 1 august 1998 stareţ al mănăstirii a fost arhimandritul Gheorghe Avram, în timpul căruia s-a ridicat corpul de chilii şi stăreţia. Pe data de 28 octombrie 2011, Î.P.S. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie pentru construirea unei noi biserici, închinată Sfântului Iachint de Vicina.

- Crucea de leac de la Dervent

- MANASTIREA “Sfantul Ioan Botezatorul“ LIPNITA
Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul – Lipniţa a luat fiinţă în noiembrie 2004 şi are hramurile „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” şi „Sf. Mucenic Dasie”. Orice lucru făcut pentru Dumnezeu cere jertfă, astfel încât şi noua mănăstire a pornit de la un simplu grajd amenajat, donat de domnul Danciu Stelian, locuinţă care a folosit timp de mai mulţi ani atât ca paraclis, cât şi ca un corp de chilii pentru mica obşte de maici adunată aici. O mare bucurie a fost pentru noua mănăstire ziua de 6 iulie 2006, când Înaltpreasfinţitul Ilarion, Mitropolit de Silistra (Bulgaria), neuitându-se la sărăcia micului aşezământ monahal de curând înfiinţat, a dăruit acestuia o părticică din moaştele Sfântului Mucenic Dasie. De asemenea, cu ocazia sfințirii bisericii în data de 29 august 2014, mănăstirea a primit din Sf. Munte Athos o copie a icoanei Maicii Domnului Trihirusa.
În biserica mănăstirii se mai află spre închinare şi o părticică din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul şi din moaştele Sfântului Onufrie cel Mare, precum 
și părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântului Ierarh Ciprian, Sfântului Andrei Criteanul, Sfintelor Mari Mucenițe Ecaterina și Varvara, Sfintelor Mucenițe Tatiana, Marina și Haritina, Sfântului Ioan Damaschin, Sfintelor Cuvioase Macrina și Singlitichia. De asemenea mănăstirea a fost binecuvântată de Dumnezeu și prin primirea unei părticele din lemnul Sfintei Cruci, precum şi prin aducerea din Rusia a unei copii a icoanei făcătoare de minuni „Maica Domnului – Potoleşte întristările noastre”.
În cadrul a
șezământului funcționează un atelier de croitorie și broderie bisericească în care maicile confecționează veşminte preoţeşti, acoperaminte pentru biserică, epitafe şi multe alte obiecte menite să împodobească Casa lui Dumnezeu. Mănăstirea numără în prezent 12 viețuitoare, stareță fiind stavrofora Onufria Matei, iar preot slujitor protosinghelul Ioan Danci.

- MANASTIREA “PESTERA Sf. APOSTOL ANDREI”
" Bethleemul dobrogean"  in fiecare an pe 30 noiembrie.

Prima biserica crestina de la noi. Aici, in decursul anilor, s-au savarsit numeroase minuni, vindecari miraculoase, iar puterea sfintitoare a pesterii, calitatea curativa a apelor si slujbele pline de har ale cuviosilor parinti au facut din aceasta zona unul dintre cele mai venerate locuri crestine din tara noastra, ca la un adevarat Bethleem al romanilor.
Despre cum a fost descoperita pestera nu se stiu prea multe, deoarece Dobrogea a fost timp de 400 de ani, pana la Razboiul de Independenta din anul 1877, sub stapanire otomana.
Ceea ce se stie sigur insa, este urmatoarea intamplare petrecuta in anul 1918, an in care un mare avocat din Constanta, pe nume Jean Dinu, in timp ce era in calatorie prin aceasta zona, in urma unui vis care s-a repetat, a descoperit Pestera Sfantului Apostol Andrei intr-o stare deteriorata.
Pestera era inconjurata de padure, copacii ajungeau pana aproape de intrarea in pestera, intrarea era mult mai mica iar inauntru crescusera buruieni, nu locuia nimeni aici in pestera. Dupa ce a curatat pestera a construit un mic corp de chilii.
In apropiere se mai gaseste si Izvorul Sfantului Apostol Andrei. Traditia spune ca atunci cand Sfantul Apostol Andrei a ajuns aici, in aceasta zona nu exista apa. Atunci a lovit cu toiagul in stanca si a izvorat apa si se pastreaza Izvorul Sfantului Apostol Andrei ca marturie pana in zilele noastre, nesecand niciodata.
Sfantul Apostol Andrei 
era fiul lui Iona pescarul din cetatea Betsaidei de pe malul lacului Ghenizaret. Era fratele Sfantului Apostol Petru si era din aceeasi cetate cu Sfantul Apostol Filip. Sfantul Apostol Andrei a fost mai intai ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul impreuna cu Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan.
Dupa patimile Mantuitorului, dupa Rastignire, dupa Inviere, Inaltare si Pogorarea Sfantului Duh, Sfintii Apostoli au tras la sorti fiecare in ce zona sa propovaduiasca credinta. Astfel Sfantului Apostol Andrei i-au cazut sorti sa propovaduiasca in general in tarile din jurul Marii Negre, aici incluzand si Scythia Minor din acea vreme sau Dobrogea de astazi.
Sfantul Apostol Andrei a ajuns in cetatea Tomisului, cum se numea atunci Constanta de astazi, intre anii 60 si 63. Cetatea fiind foarte aglomerata si am putea spune, intr-o oarecare masura, de frica romanilor care pe atunci ii prigoneau pe crestini, ei deja facandu-si prezenta in Tomis, Sfantul Apostol Andrei impreuna cu doi ucenici pe care i-a ales din cetate si care cunosteau foarte bine zona Dobrogei s-a retras aici la aceasta pestera.
Dupa ce i-a botezat pe primii crestini, pe primii martiri, daca vreti, ai Dobrogei, de aici impreuna cu cei doi ucenici a plecat si a propovaduit credinta in toata Dobrogea, pestera fiind folosita am putea spune noi ca "sediu".
De aici Sfantul Apostol Andrei a plecat spre regiunile Ucrainei si Kievului de astazi. Dar acolo, spre deosebire de poporul dac, a intampinat foarte mari greutati deoarece a intalnit un popor salbatic, mai bine zis triburi care l-au tinut inchis si care l-au batut atat de tare pe Sfantul Apostol incat erau strujite sau erau sfaramate toate madularele trupului. Dar noaptea, venind Mantuitorul si vindecandu-l, scotandu-l din temnita, a doua zi Sfantul Apostol Andrei era din nou sanatos in cetate. Vazand toate acestea, numai asa, acei salbatici au crezut in cuvantul spus de Sfantul Apostol Andrei.
Intorcandu-se din zona Kievului iarasi in Dobrogea si vazand ca aici toate lucrurile sunt bune Sfantul Apostol Andrei a plecat de-aici spre sudul peninsulei balcanice, mai precis a ajuns la Patras, in Grecia unde a fost rastignit pe o cruce in forma de X
.
 - Moaste: particele de la Sf. Ap. Andrei, Sf. Zotic, Atal, Camasie, Filip, Epictet si Astion.

- MANASTIREA “Sfantul Apostol Filip, Sfintii Apostoli Petru si Pavel” ADAMCLISI
Are hramul Sf. Apostol Filip si a fost infiintata in anul 2005, loc in care au fost descoperite moastele a cinci sfinti, traitori in sec. al IV-lea. Alaturi de sfintii mucenici de la Niculitel si Halmyris, martirii de la Adamclisi fac dovada unei intense vietuiri crestine in vechea provincie Scythia Minor.                 
- Moaste: cei 5 sfinti de la Adamclisi 

 Cazare 2 nopti  Eforie Nord

Ziua 2.

Ora 8.30 Mic dejun

BALCIK

- Castelul "Cuibul linistit"

  In 1924, Regina Maria vizita Balcicul pentru a doua oara, la insistentele pictorului Alexandru Satmari. Probabil ca acesta cunostea bine zona, deoarece Balcicul era vizitat in aceea perioada de cei mai multi si importanti pictori ai timpului. 
  Un an mai tarziu incepea constructia domeniului de la Balcic, Regina indragostindu-se pur si simplu de oras. Arhitectii Augustino si Amerigo, din Italia, impreuna cu decoratorul de gradini Jules Jany din Elvetia, aveau sa inceapa constructia, terminandu-se in 1936.
  Gradina are o zona care imita celebrul labirint cretan, unde materiale de constructie au fost aduse chiar din Insula Creta. O alta zona a parcului foarte frumoasa este Gradina lui Allah, cu alei pavate cu piatra adusa din Maroc.
Parcul a fost transformat in timp intr-o adevarat gradina botanica. Acum contine peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele rare, precum si o colectie de aproximativ 250 de cactusi, una dintre cele mai importante din Europa. In 1955, gradina a intrat sub tutela Universitatii din Sofia, pentru studiul botanicii.
  Pentru vizitatorii de astazi, turul prin castel si gradina sa poate reprezenta o aventura. La intrare se platesc doua bilete, de cate cinci leva fiecare, un bilet pentru vizitarea Castelului si un bilet pentru gradina botanica. De fapt, unul fara celalalt nu se poate. Cele doua bilete asigura accesul catre cel mai vizitat loc al Balcicului.
  Castelul, numit si “Cuibul Linistit” (“Quiet Nest” sau “Tenha Juvah” in limba turca) este de fapt o vila cu pereti albi si acoperisuri de tigla rosie strajuite de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase si combina elemente ale stilului maur, stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgaresti. Este foarte aproape de mare, fiind despartit de aceasta doar de faleza. A fost locul preferat al Reginei Maria, in care aceasta a locuit, tocmai de aceea ramanandu-i denumirea de “Castel”. 
  Interiorul Castelului este extrem de modest, pereti varuiti in alb, usi masive din lemn sculptat, pastrate din perioada Reginei. Au mai fost pastrate din acea perioada si cateva obiecte: dulapuri sculptate si pictate, oglinzi, scaune si un semineu. Baia de marmura, cu cada ingropata in piatra, cu chiuveta si masuta de toaleta au fost pastrate intacte. Pe toate obiectele se afla explicatii care spun ca respectivul a apartinut Reginei Maria, dar nu se specifica in ce tara a fost Maria Regina...
  Gradina din jurul Castelului nu este o simpla gradina, ci un adevarat domeniu, intins pe un deal, domeniu pe care se mai afla alte noua cladiri, fiecare cu o destinatie bine stabilita. Parcul, amenajat la comanda Reginei de catre specialisti, a fost transformat in gradina botanica, din cauza numeroaselor plante exotice pe care le adaposteste.
  Pentru a reusi sa vizitati intreg domeniul, cel mai bine este sa cumparati o harta a acestuia, de la intrare si sa urmati fiecare punct indicat pe harta. In pas de plimbare aveti nevoie de aproximativ patru ore pentru a parcurge intreg domeniul.

1. Intrarea- Ghereta santinelei (“The Sentry-Box”)
Acesta este primul obiectiv. Intrarea in Castel este reprezentata de un arc triumfal. In stanga si in dreapta intrarilor in Castel pot fi vazute niste adancituri in zidurile de piatra, care reprezinta locurile in care stateau garzile Castelului. 
  2. Fantana de argint (“Silver well”)
Aflata la o distanta destul de mica de intrare, usor in stanga, Fantana de argint poate fi usor ratata in lipsa unei harti. Ar fi pacat caci aici, daca aruncati un banut si va puneti o dorinta aceasta se va implini. Cel putin asa spune legenda. 
  3. Gradina lui Allah (“The Garden of Allah”)
“Gradina lui Allah” face legatura intre Fantana de argint si Vila Sageata albastra. Gradina nu trebuie ratata deoarece adaposteste o colectie unica de cactusi in aer liber, de fapt cea mai mare colectie din Sud-Estul Europei. Sunt cactusi plantati acum 80 de ani, transformati in copaci. Cu putin noroc ii puteti descoperi in perioada de inflorire 
luna august). In aceasta gradina mai pot fi vazute vase antice, banci din piatra si chiparosi zvelti. 

  4. Vila "Sageata albastra" (Villa Blue arrow) 
  5. Coltul "Magnolia" (Nook Magnolia)
  6. Templul apei (The Temple of the Water) 

O constructie cu arcade pictate pe interior, in caramiziu si albastru puternic, sustinute de coloane imense si avand in interior bazine in care altadata se afla apa. 
  7. Capela Stella Maris (The Chapel) 
De la templu, trecand printr-o gradina care adaposteste o colectie de trandafiri superbi si urcand cateva trepte de piatra ajungem la Capela “Stella Maris”. Atentie! Undeva pe peretele de piatra, care sustine treptele catre Capela, se afla unica inscriptie in limba romana pastrata pe intreg domeniul. Este o placa de marmura alba, pe care sta scris, cu litere aproape sterse, faptul ca domeniul a fost construit de Regina Maria. Placa a fost acoperita in timp de iedera. Capela este foarte mica, construita din piatra si pictata complet in interior. O curte mica, cu o fantana si pietre funerare crestine pot fi vazute chiar langa Capela. In timp ce Capela era inca in constructie, Regina Maria a Romaniei si-a exprimat dorinta ca inima sa sa fie ingropata aici.
  8. Izvorul sfant (The Holy spring) 
  9. Gradina Ghetsemani (The Garden of Gethsemene) 

Se afla la Sud-Est de Capela si adaposteste o colectie de arbori pitici.
  10. Aleea valului albastru (The Blue Wave Lane) 
  11. Digul (The Pier) 
  12. Gradina "Curtea englezeasca" (Garden “English Court”)
  13. Cascada (The Waterfall)

Aici este imposibil sa nu va opriti deoarece privelistea este absolut spectaculoasa. Apa involburata a unui rau cade de la o inaltime de noua metri. Nici nu mai conteaza ca apa, care trece printr-un canal si se scurge in mare este cam murdara. 
  14. "Puntea suspinelor"
Este podul care trece peste cascada si uneste cele doua maluri ale canalului. Legenda spune ca, daca aceasta punte este trecuta cu ochii inchisi , in timp ce va puneti o dorinta, aceasta se va implini in foarte scurt timp!
  15. Vila "Moara" 
Se afla in apropiere de cascada. Poate fi usor observata deoarece moara a fost pastrata, in timp ce langa ea a fost construita vila, un adevarat loc de odihna pentru oaspetii Reginei. 
  16. Vila "Salon"
  17. Restaurantul "Coroana"

Pentru cei care vor sa isi traga sufletul si sa bea o cafea. Foarte buna!
  18. Aleea vinului (The Lane of the Wine)
Impatimitii vinului, dar nu numai, vor putea degusta diverse soiuri de vinuri. Aici se afla o adevarata colectie de vinuri, multe dintre sticle fiind scoase la vanzare.
  19. Tronul Reginei Maria (Queen Marie’s Throne)
Este un fotoliu din marmura, umbrit de un copac, avand in dreptul sau o masuta din piatra. Era un loc preferat al Reginei, multe dintre fotografiile Reginei, aflate in Castel, fiind facute in acest loc. Era un spatiu preferat al Reginei, de aici putand fi vazuta marea in toata spledoarea. 
  20. Castelul Reginei Maria - Vila "Cuibul linistit"
Este punctul culminat al aventurii si despre el am vorbit la inceput. 
  24. Aleea secolelor (The Lane of the Centuries) 
  25. Camera pentru fumat (Smoking Room) 

Acest loc poate fi usor ratat, aflandu-se intr-o extremitate a domeniului, in apropiere de Castel. 
  26. Gradina "Labirint" (The Maze) 
  27. Mormantul Reginei Maria (Queen Marie’s Grave) 

Este un colt retras, aflat putin mai sus de Castel. Pentru a ajunge aici trebuie sa urcati niste trepte pavate cu piatra. Merita. Privelistea este superba, marea se vede perfect. Mormantul este sapat in stanca, fiind de fapt un cavou, umbrit de un copac si dominat de o cruce, pe care se poate vedea o scurta inscriptie, reprezentand povestea vietii. 
Reginei. Regina Maria nu se afla insa inmormantata aici, ci in biserica Manastirii Curtea de Arges.

  28. Vila "Gutman" 
  29. Vila "Suita"

Este o vila construita in stilul mauritanian, aflata intr-unul din cele mai inalte puncte ale domeniului. 
  
30. Gradina "Craing"
  31. Vila "Izbanda"
  32. Vila "Ciuperca”

- MANASTIREA “Adormirea Maicii Domnului” TECHIRGHIOL         
Isi are inceputul in anul 1928, cand patriarhul Miron Cristea cumpara aici o casa cu 16 camere. Aici, patriarhul a infiintat un sanatoriu preotesc, deservit de cateva monahii, pentru clerul din intreaga tara. In 1951 PF Justinian va aduce in noul asezamant o  biserica de lemn, din sec. al XVII-lea, de origine transilvaneana (Maioresti, jud. Mures), cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pe care o resfinteste pe 15 august 1951. In 1995 schitul devine manastire. In octombrie 2000 PF Teoctist pune piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici de zid.                                                            
- Mormantul Parintelui Arsenie Papacioc.                                                         - Statuia de bronz a Sf. Pantelimon- una dintre sculpturile cele mai representative a sculptorului Ion Jalea, aflata in curtea mamastirii.

Ziua 3.

Ora 8.00 Mic dejun

- Eforie Nord-Mahmudia

- DELTA DUNARII

Delta Dunării este una dintre minunile României, înscrisă din 1991 pe lista patromoniului mondial UNESCO.  
Delta Dunarii are 5760 km pătra
ți, în care se întâlnesc 30 de habitate protejate la nivel european, o parte dintre acestea regăsindu-se doar pe teritoriul țării noastre.
În întreaga lume există doar 300 de Rezerva
ții Naturale, iar Delta Dunării se află pe locul 3 în lista celor 300.
Delta Dunării este un muzeu al biodiversită
ții. Aici vei putea vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere. Foarte multe dintre acestea sunt declarate specii unice și monumente ale naturii.
În Deltă se găse
ște cea mai întinsă zonă de stufăriș de pe continent – 1750 km². Vei vedea că aici majoritatea locuințelor sunt acoperite cu stuf. Aceste tipuri de acoperișuri dacă sunt bine lucrate și periodic întreținute, sau mai nou ignifugate, pot rezista mai bine de 50 de ani.

O plimbare cu barca timp de 3 ore in Delta Dunarii pe lacurile: Carasuhat, Litcov, Rotunda, Cuzmintiu Mare, Cuzmimtiu Mic, Gorgova, Potcoava, Zasranca, Canal 13 si Canalul Garla Filatului.

Cazare 2 nopti  Pensiunea "Casa Ivan"  Mahmudia

Ziua 4.
Ora 8.30 - Mic Dejun

Se merge pe bratul Sf. Gheorghe pana la plaja salbatica din Sf. Gheorghe si la intorcere pe bratul Sf. Gheorghe si lacurile: Erenciuc, Mocansca, Puiu, pana la Padurea Caraorman.

Se viziteaza padurea cu ghid, cu masina descoperita ”Safarii” si ne intoarcem pe lacurile: Litcov, Isac, Uzlina, Canalul Uzlina si bratul vechi Sf. Gheorghe.

Padurea Caraorman (2250ha):
Padurea Caraorman ocupa partea centrala a grindului Caraorman situat in partea sudica a Bratului Sulina. Zona de protectie cuprinde cele mai dezvoltate dune de nisip din delta si Padurea Caraorman.
Padurea Caraorman: declarata in anul 1940, monument al naturii, este o padure de stejari (de peste 30 m inaltime), frasin, plop, cu desisuri si vegetatie cataratoare de tip mediteranean: liane ce ating 25 m precum si plante agatatoare cum ar fi: vita de vie salbatica, iedera, hameiul, curpenu. Aici se afla cel mai mare stejar din Delta Dunarii, cu o varsta de 400 de ani si o circumferinta de patru metri, stejar numit “Stejarul ingenunchiat”, datorita ramurilor ce s-au intins pana pe pamant.
In aceasta padure s-au semnalat cuiburi de vultur codalb, prin protectia padurii asigurandu-se in acelasi timp si protectia acestei specii. Ceea ce o deosebeste de padurea Letea este lipsa lianei grecesti si a viperei de stepa.
Dunele de nisip din apropierea satului – unice in tara, ce adesea depasesc 7 m in inaltime, atingand pana la 9 m inaltime.

Ziua 5.
Ora 8.30 - Mic Dejun

- MANASTIREA “Adormirea Maicii Domnului “CELIC DERE
Asupra anului infiintarii Manastirii Celic Dere exista, pe de o parte, precizarea "Marelui Dictionar Geografic al Romaniei", conform careia asezamantul a fost fondat de "arhiereul" Athanasie Lisivencof la anul 1835, pe de alta parte, marturia arhimandritului Roman Sorescu, care fixeaza fondarea manastirii "cam la 1840" de catre calugari romani si doi calugari rusi intorsi de la Sfantul Munte Athos, arhimandritul Athanasie Lisavenco si schimonahul Paisie.In paraclisul manastirii, pe partea stanga, langa Altar se gaseste icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni, imbracata in argint si poleita cu aur, care a scapat de doua ori din foc.
 - Icoane facatoare de minuni: Icoana Mantuitorului, Icoana Maicii Domnului.

- MANASTIREA “Acoperamantul Maicii Domnului“ SAON
 Manastirea Saon a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici cateva chilii din chirpici si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere.
Dupa revenirea Dobrogei la Patria-Mama, Saonul impreuna cu toate bisericile si manastirile acestor locuri au trecut sub jurisdictia Episcopiei Dunarii de Jos.
In anul 1959 acest sfant lacas a fost desfiintat, iar bunurile sale au fost trecute sub directa administratie a Episcopiei Dunarii de Jos, din Galati. In anul 1972 a luat fiinta ca Metoc al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos.
In anul 1990 prin purtarea de grija a Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Lucian Florea, Arhiepiscop al Tomisului Constanta, a redevenit Manastire de sine statatoare
.

- MANASTIREA “Sfanta Treime” COCOS
Prima atestare documentara a unui asezamant religios in acest loc este din anul 1679, cand aflam despre existenta unui schit de sihastri, pradat de invaziile vremii.
Manastirea Cocos exista din 1833, ctitori fiind calugarii Visarion, Gherontie si Isaia din manastirea Neamt, care au trecut pe la Muntele Athos, inainte de a se opri aici. Ei au venit pana la Isaccea, unde s-au si asezat.
In anul 1971, pe teritoriul comunei Niculitel, in apropierea manastirii, sapaturile arheologice au adus la lumina o cripta care adapostea moastele a patru sfinti mucenici, primele descoperite pe teritoriul tarii noastre. Acestia sunt crestini martiri din secolele III-IV. Inscriptiile in limba greaca din interiorul criptei atesta astazi moastele a patru martiri pentru Hristos: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos.
La 17 ianuarie 1973 sunt aduse in manastire si asezate la loc de cinste in biserica, intr-o frumoasa racla, ca o marturie incontestabila a credintei stramosesti. Praznuirea acestor martiri se face in fiecare an la data de 4 iunie. 

- Moaste al Sfintilor: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos.

                         Va multumim ca ati ales acest pelerinaj!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu