vineri, 19 ianuarie 2024

Transfagarasan 2-4 august 2024

 


PRET:
 869 lei/pers.

Servicii incluse:
- transport auto clasificat;
- cazare în  pensiune  3*, în camere duble / triple;
- mic dejun (1);
- însoțitor grup.
Nu sunt incluse in pret: 
- intrările la obiective;
- cheltuielile personale;
- mesele.

ITINERAR:
1. Iasi - Manastirea Sinca Veche – TRANSFAGARASAN - Manastirea Curtea de Arges (cazare)
2. Manastirea Curtea de Arges (moastele Sf. Filofteia) – Manastirea Bistrita (moastele Sf. Grigore Decapolitul) - Manastirea Horezu – Manastirea Polovragi – Tg. Jiu – Manastirea Lainici (moastele Sf. Iordion) – Hateg (cazare)
3. Hateg – Manastirea Prislop – Catedrala Alba Iulia - Cetatea Alba Carolina - Iasi

INSCRIERI LA TELEFON: 0755095193 

Ziua 1.
Iasi ora 6.00
- MANASTIREA “Nasterea Maicii Domnului, Sfantul Ierarh Nectarie” SINCA VECHE 
La Sinca Veche se vine pentru legendele si misterul lacasului de cult sapat in piatra. Acestui lacas i s-a dus vestea de "Templul Ursitelor", "ManastireSapata in Piatra" sau "Templul de la Sinca Veche", loc de reculegere, de implinire a dorintelor bune, dar si de oaresce fenomene paranormale - dupa parerea unora.
Cunoscut mai mult sub denumirea de "Templul Ursitelor", locasul de cult din Sinca Veche se banuieste ca are o vechime de aproximativ 7.000 de ani si se presupune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat "Templul Alb" din Insula Serpilor.
Sinca Veche apare in acte incepand cu secolul al XII-lea si este cunoscuta, pe langa numeroasele vestigii arheologice inca nevalorificate, gratie istoricului si filologului roman Gheorghe Sincai, a carui famile isi are radacinile aici.
Dat fiind faptul ca Sinca a fost o localitate la granita intre Romania si Imperiul Habsburgic, aceasta a avut o istorie mai napastuita, influentata de comunitatile care s-au perindat in timp pe aici. 
Manastirea rupestra nu a putut fi datata cu precizie, versiunea mai des intalnita accepta ca an al aparitiei 1742, moment cand bisericile ortodoxe sunt interzise. Sunt pareri care spun ca manastirea exista de cateva mii de ani, avand origini dacice.
- TRANSFAGARASAN
Drumul Național 7C (DN7C), supranumit Transfăgărășan (de la prefixul „trans-” + Făgăraș) leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania, străbătând Munții Făgăraș, cea mai înaltă grupă montană din România, făcând parte din Carpații Meridionali. Este un drum asfaltat, ajungând în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea la altitudinea de 2042 m. Astfel, Transfăgărășanul se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina (DN67C) din Munții Parâng, care urcă până la 2145 m.
Drumul pornește din șoseaua națională DN7, în comuna Bascov de lângă Pitești și urcă valea râului Argeș, trecând prin orașul Curtea de Argeș. La nord de oraș, drumul trece prin fațhidrocentralei Vidraru, amplasată subteran în masivul Cetățuia. De aici, în apropierea cetății Poenari, drumul urcă pe serpentine șviaducte, trecând prin trei tunele mai scurte, și ajunge pe Barajul Vidraru, care, cu ai lui 307 m, leagă Munții Pleașși Vidraru. Trecând barajul, drumul continuă în partea stângă de-a lungul lacului Vidraru până la coada acestuia. În continuare, drumul începe să urce urmând cursul văii râului Capra până la ajungerea în golul alpin, lângă Cabana Capra; după o serie de serpentine, trecând prin dreptul Cascadei Capra, ajunge până la intrarea sudică a tunelului Capra-Bâlea, care trece pe sub creasta Munților Făgăraș, între vârfurile Iezerul Caprei (2414 m) și Paltinul (2398 m). Tunelul acesta este cel mai lung tunel rutier din România, având o lungime de 887 m, cu o înălțime de 4,4 m, o lățime de 6 m  și un trotuar cu o lățime de 1 m, fiind iluminat electric și ventilat natural.
În partea nordică a drumului, Transfăgărășanul trece prin rezervația naturală Golul Alpin al Munților Făgăraș între Podragu - Suru șValea Bâliipe lângă lacul glaciar Bâlea, după care urmează o coborâre abruptă în serpentine, străbătând căldarea glaciară, pe o lungime de 13 km. Apoi, drumul trece prin apropierea cascadei Bâlea, o cascadă în trepte de aproximativ 68 m, cea mai mare de acest fel în România, aflată la altitudinea de aproximativ 1230 m.d.M., ajungând apoi la Cabana Bâlea Cascadă. De acolo până la intersecția cu DN1 (drumul european E68), în apropierea comunei Cârțișoara, mai sunt 21 km.
Transfăgărășanul trece peste 830 de podețși 27 de viaducte, pentru construcția lui fiind necesară dislocarea mai multor milioane de tone de rocă; pentru aceasta s-au folosit 6520 tone de dinamită, din care 20 de tone numai la tunelul Capra-Bâlea, precum și multe alte materiale de construcții.
- MANASTIREA “Adormirea Maicii Domnului” CURTEA DE ARGES
Manastirea Curtea de Arges a fost inaltata de Sf. Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mult mai vechi. Este distrusa in anul 1611 de armatele lui Gabriel Bathory si restaurata de Matei Basarab. Paul de Alep, in 1654, considera biserica Manastirii Curtea de Arges "una din minunile lumii". In 1793, Manastirea Curtea de Arges devine, pentru o scurta perioada, sediu al Episcopiei Argesului.
Spre sfarsitul secolului al XIX lea a fost refacuta in forma prezenta de catre arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy. In fata bisericii manastirii Curtea de Arges se afla un agheasmatar, iar in afara curtii manastirii fantana legendarului mester Manole.
Moaste: Sfanta Filofteia
Cazare: Pensiune - Curtea de Arges

Ziua 2.
 ora 7.00
- MANASTIREA “Adormirea MaiciiDomnului” 
 BISTRITA - VALCEA
Manastirea Bistrita este ctitorie a boierilor Craiovesti; dateaza din jurul anului 1490. Insa prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in „Hrisovul de danie” datat 16 martie 1494 apartinand lui Vlad Voda Calugarul. Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842). Manastirea a fost distrusa din temelii de catre Mihnea Voda la 1509. Este refacuta de boierii Craiovesti cu sprijinul Sfantului Neagoe Basarab Voievod, intre 1515 si 1519.
- Moaste: Sf. Grigore Decapolitul.
- MANASTIREA “Sfinti Imparati Constantin si Elena, Sfintii Martiri Brancoveni” HOREZU

Mănăstirea Hurezi sau Mănăstirea Horezu, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714), sinteză a artei românești din acel timp, a fost construită între anii 1690 ș1693, biserica mare a așezământului fiind târnosită la 8 septembrie 1693.Cea mai reprezentativa constructie in stil brancovenesc din intreaga tara. Manastirea Hurezi este si cel mai mare ansamblu monahal din Romania. Manastirea  Hurezi se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Moaste: mana Sf. Ap. Filip, mana Sf. Ier. Mihail al Sinadei, palma Sf. Marina, Sf. Ap. Andrei, Sf. Mc. Teodor Tiron, Sf. Procopie, Sf. Haralambie, Sf. Fevronia, Sf. Minodora, Sf. Ioan de la Ianina, Sf.  Mina, Sf. Pantelimon, etc.

- MANASTIREA “Adormirea Maicii Domnului” POLOVRAGI
Recentele cercetari istorice stabilesc vechimea manastirii Polovragi in jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul si Patru Spataru, fiii marelui boier Danciu Zamona mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tanar. In 1629, in timpul domnitorului Alexandru Ilies, manastirea intra in posesia jupanului Paraianu Milescu, ban al Craiovei.
Moaste: de la mai multi sfinti.
- TARGU JIU
Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul primului război mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși
Cele trei componente sculpturale monumentale, Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime totală de 1.275 m.
- MANASTIREA “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Izvorul Tamaduirii” LAINICI
In secolul al XIV-lea Sfantul Cuviosul Nicodim de la Tismana a fost trimis in Tara Romaneasca pentru a sustine ortodoxia si pentru a da un suflu nou bisericii. El s-a asezat intr-o pestera langa manastirea Lainici. Tot Sfantul Nicodim a ctitorit manastirea Vodita de langa Turnu-Severin si manastirea Tismana, in preajma careia a sihastrit pana la sfarsitul vietii sale pamantesti.
Icoana factoare de minuni Gorgoepicuus, Grabnic Ajutatoarea, copie adusa din Muntele Athos.
Moaste: Sf. Irodion, particele din moastele Sf. Serafim de Sarov, Sf. Ignatie Briancianinov, Sf. Dimitrie de Rostov.

Cazare: Vila Wallenthal Hateg

Ziua 3. 
Ora 7.00 Mic dejun
- MANASTIREA “Inaltarea Sfintei Cruci” PRISLOP
A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu. Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita in piatra. La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicil
  A fost arestat prima oară în iulie 1945 la Mănăstirea Bistriţa de Vâlcea şi anchetat la Râmnicu-Vâlcea, transferat apoi la Siguranţa Generală din Bucureşti. Din dosarul de urmărire a Părintelui Arsenie Boca reiese că a fost eliberat din arestul Siguranţei Generale din Bucureşti în jurul datei de 30 iulie 1945, la ordinul Ministrului Afacerilor Interne, acuzaţiile care-i fuseseră aduse fiind complet nefondate. În continuare, a fost urmărit şi supravegheat până la sfârşitul vieţii.
Părintele a mai fost arestat şi anchetat la Făgăraş şi Braşov în 1948. În noiembrie 1948 a fost mutat de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, judeţul Hunedoara. În 1951 a fost luat de la mănăstire şi trimis pentru mai mult de un an în lagărele de muncă forţată de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
În noiembrie 1955 a fost iar arestat şi anchetat la Timişoara. Apoi închis la Jilava şi Oradea, de unde a fost eliberat în aprilie 1956. În 1959 a fost scos abuziv din monahism şi i s-a interzis să slujească la altar. A fost apoi angajat ca pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor din Bucureşti. A pictat la Biserica „Sfântul Elefterie” şi la Biserica Boteanu din Bucureşti şi la Biserica din satul Bogata, judeţul Braşov. Din 1968, timp de 15 ani a pictat biserica din satul Drăgănescu. Mii şi mii de oameni l-au căutat mereu pentru sfat şi îndrumare.
A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, unde avea un mic atelier, într-o casă unde câteva maici de la Prislop amenajaseră un aşezământ monahal.
A fost înmormântat pe 4 decembrie 1989 la Mănăstirea Prislop.
 El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastiri.
- Mormantul Ieromonah Arsenie Boca;
- Pestera Sf. Ioan de la Prislop.
- CATEDRALA REINTREGIRII  NEAMULUI „Sfanta Treime” ALBA IULIA
 Este un simbol al unitatii nationale a poporului roman, realizata prin actul Unirii din 1 decembrie 1918.
Catedrala a fost construita intre anii 1921-1922, in partea de vest a vechii cetati Alba-Iulia. Ea a fost conceputa ca o continuare a asezamantului mitropolitan din vechiul Balgrad, demolat intre anii 1713-1714, de catre habsburgi. Mareata catedrala a fost inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

DE RETINUT!
* Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului, de cel putin 400 lei si diferenta cu 14 zile inainte de data plecarii;
* Tinuta decenta la intrarea in manastire (- barbatii: pantaloni lungi, - femeile: fusta rochie, capul acoperit);
* Sa nu se fumeze in preajma manastirii si a pelerinilor;
* Programul poate fi modificat de conducatorul de grup ca ordine de desfasurare a obiectivelor.

INSCRIERI LA TELEFON 0755095193

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu