vineri, 19 ianuarie 2024

Delta Dunarii 14-16 iunie; 26-28 iulie

       

O experienta de neuitat, un loc mirific!

O oaza de liniste si relaxare!

PRET:  799 lei/pers.         

- transport auto clasificat: microbuz sau minibus
- cazare 2 nopti în pensiune - Mahmudia, 2 persoane in camera, cu aer conditionat, frigider in camera, cu piscina exterioara, 
- mic dejun;
- trecere bac, dus
- însoțitor grup.
Nu sunt incluse in pret: 
- vaporasul pe canale in Delta Dunarii: 100 lei/pers.
plaja Sf. Gheorghe si Padurea Caraorman 200 lei/pers.,
 35 lei masina safari in padure si 5 lei intrarea in rezervatie)
- cheltuielile personale, 
- masele de peste zi.

ITINERAR:
1. Iasi – Galati – Manastirea Cocos – Manastirea Saon - Manastirea Celic Dere – Mahmudia, Cazare: Mahmudia 2 nopti in pensiune cu piscina exterioara;
2. Plaja salbatica de la Sf. Gheorghe si Padurea Caraorman sau Padurea Letea;
3. Vizitarea Deltei cu vaporasul pe canale,- Manastirea Vladimiresti - Iasi.


DE LUAT AMINTE!
*  Pentru Delta sa aveti: haine si incaltaminte comoda, recomandat pentru doamne pantaloni (se urca/coboara din barca ), bluze cu maneci lungi, palarie/sapca, ochelari de soare, o geanta/rucsac impermeabile, o crema de soare cu factor de protectie ridicat, crema/solutii impotriva tantarilor si costum de baie (pentru mare si piscina)


DE RETINUT!
* Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului de cel putin 400 lei si diferenta cu doua saptamani inainte de data plecarii. 
Conducatorul de grup poate modifica ordinea obiectivelor. 

Inscrieri si detalii suplimentare: Telefon: 0755.095193

Ziua 1.
Iasi, ora 6.00
- MANASTIREA “Sfanta Treime” COCOS
Prima atestare documentara a unui asezamant religios in acest loc este din anul 1679, cand aflam despre existenta unui schit de sihastri, pradat de invaziile vremii.
Manastirea Cocos exista din 1833, ctitori fiind calugarii Visarion, Gherontie si Isaia din manastirea Neamt, care au trecut pe la Muntele Athos, inainte de a se opri aici. Ei au venit pana la Isaccea, unde s-au si asezat.
In anul 1971, pe teritoriul comunei Niculitel, in apropierea manastirii, sapaturile arheologice au adus la lumina o cripta care adapostea moastele a patru sfinti mucenici, primele descoperite pe teritoriul tarii noastre. Acestia sunt crestini martiri din secolele III-IV. Inscriptiile in limba greaca din interiorul criptei atesta astazi moastele a patru martiri pentru Hristos: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos.
La 17 ianuarie 1973 sunt aduse in manastire si asezate la loc de cinste in biserica, intr-o frumoasa racla, ca o marturie incontestabila a credintei stramosesti. Praznuirea acestor martiri se face in fiecare an la data de 4 iunie. 
- Moaste al Sfintilor: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos.
- MANASTIREA “Acoperamantul Maicii Domnului“ SAON
 Manastirea Saon a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici cateva chilii din chirpici si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere.
Dupa revenirea Dobrogei la Patria-Mama, Saonul impreuna cu toate bisericile si manastirile acestor locuri au trecut sub jurisdictia Episcopiei Dunarii de Jos.
In anul 1959 acest sfant lacas a fost desfiintat, iar bunurile sale au fost trecute sub directa administratie a Episcopiei Dunarii de Jos, din Galati. In anul 1972 a luat fiinta ca Metoc al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos.
In anul 1990 prin purtarea de grija a Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Lucian Florea, Arhiepiscop al Tomisului Constanta, a redevenit Manastire de sine statatoare.
- MANASTIREA “Adormirea Maicii Domnului “CELIC DERE
Asupra anului infiintarii Manastirii Celic Dere exista, pe de o parte, precizarea "Marelui Dictionar Geografic al Romaniei", conform careia asezamantul a fost fondat de "arhiereul" Athanasie Lisivencof la anul 1835, pe de alta parte, marturia arhimandritului Roman Sorescu, care fixeaza fondarea manastirii "cam la 1840" de catre calugari romani si doi calugari rusi intorsi de la Sfantul Munte Athos, arhimandritul Athanasie Lisavenco si schimonahul Paisie.In paraclisul manastirii, pe partea stanga, langa Altar se gaseste icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni, imbracata in argint si poleita cu aur, care a scapat de doua ori din foc.
 - Icoane facatoare de minuni: Icoana Mantuitorului, Icoana Maicii Domnului.

Cazare 2 nopti : "Casa Ivan" Mahmudia
 - Masa de seara cu preparate din peste

Ziua 2.
Ora 8.30 - Mic Dejun

Se merge pe bratul Sf. Gheorghe pana la plaja salbatica din Sf. Gheorghe si la intorcere pe bratul Sf. Gheorghe si lacurile: Erenciuc, Mocansca, Puiu, pana la Padurea Caraorman. Se viziteaza padurea cu ghid, cu masina descoperita ”Safarii” si ne intoarcem pe lacurile: Litcov, Isac, Uzlina, Canalul Uzlina si bratul vechi Sf. Gheorghe.

Padurea Caraorman (2250ha):
Padurea Caraorman ocupa partea centrala a grindului Caraorman situat in partea sudica a Bratului Sulina. Zona de protectie cuprinde cele mai dezvoltate dune de nisip din delta si Padurea Caraorman.
Padurea Caraorman: declarata in anul 1940, monument al naturii, este o padure de stejari (de peste 30 m inaltime), frasin, plop, cu desisuri si vegetatie cataratoare de tip mediteranean: liane ce ating 25 m precum si plante agatatoare cum ar fi: vita de vie salbatica, iedera, hameiul, curpenu. Aici se afla cel mai mare stejar din Delta Dunarii, cu o varsta de 400 de ani si o circumferinta de patru metri, stejar numit “Stejarul ingenunchiat”, datorita ramurilor ce s-au intins pana pe pamant.
In aceasta padure s-au semnalat cuiburi de vultur codalb, prin protectia padurii asigurandu-se in acelasi timp si protectia acestei specii. Ceea ce o deosebeste de padurea Letea este lipsa lianei grecesti si a viperei de stepa.
Dunele de nisip din apropierea satului – unice in tara, ce adesea depasesc 7 m in inaltime, atingand pana la 9 m inaltime.

Daca se doreste se poate vizita Padurea Letea.
 
Padurea Letea ( 2825 ha )
 Padurea Letea este situata in partea de nord a Deltei, la est de comuna C.A.Rosetti. Zona strict protejata cuprinde doar o parte din suprafata totala a padurii, parte ce a fost pusa sub ocrotire inca din anul 1930 si devenita rezervatie naturala incepand cu 1938.
Padurea s-a dezvoltat sub forma unor fasii late (“hasmacuri”) in spatiile dintre dunele de nisip si este formata din stejar de lunca, stejar brumariu, plop alb, frasin de lunca, tei alb.
O caracteristica a padurii o constituie abundenta de plante cataratoare: vita salbatica, hameiul, curpenul de padure si nu in ultimul rand liana greceasca (Periploca graeca), cea care da padurii un aspect mediteranean. Totodata, aici au fost identificate peste 2.000 de specii de insecte, vipera de nisip (Vipera ursinii), vulturul codalb (Haliaeetus albicilla) – care cuibareste aici, trei specii de soim, corbul, etc.
Toate aceste specii de plante si animale, unele dintre ele foarte rare sau cu caracteristici deosebite au facut ca aceasta padure sa necesite o atentie deosebita pentru conservarea si pastrarea valorilor ei naturale.
- Masa de seara cu preparate din peste.

Ziua 3.
Ora 8.30 - Mic Dejun
- DELTA DUNARII
Delta Dunării este una dintre minunile României, înscrisă din 1991 pe lista patromoniului mondial UNESCO.  
Delta Dunarii are 5760 km pătrați, în care se întâlnesc 30 de habitate protejate la nivel european, o parte dintre acestea regăsindu-se doar pe teritoriul țării noastre.
În întreaga lume există doar 300 de Rezervații Naturale, iar Delta Dunării se află pe locul 3 în lista celor 300.
Delta Dunării este un muzeu al biodiversității. Aici vei putea vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere. Foarte multe dintre acestea sunt declarate specii unice și monumente ale naturii.
În Deltă se găsește cea mai întinsă zonă de stufăriș de pe continent – 1750 km². Vei vedea că aici majoritatea locuințelor sunt acoperite cu stuf. Aceste tipuri de acoperișuri dacă sunt bine lucrate și periodic întreț
inute, sau mai nou ignifugate, pot rezista mai bine de 50 de ani.
O plimbare cu barca timp de 3-4 ore in Delta Dunarii pe lacurileCarasuhat, Litcov, Rotunda, Cuzmintiu Mare, Cuzmimtiu Mic, Gorgova, Potcoava, Zasranca, Canal 13 si Canalul Garla Filatului.

- MANASTIREA „Adormirea Maicii Domnului“ VLADIMIRESTI

Mănăstirea Vladimireşti, a fost înfiinţată din iniţiativa sorei Vasilica Gurău, devenită monahia şi stareţa Veronica. Lucrările de construcţie au început în anul 1939, un an mai târziu sfinţindu-se deja paraclisul mănăstirii. Înfiinţarea noului locaş de închinare a fost aprobată în anul 1941.
Ca urmare a unor îndepărtări de la rânduielile bisericeşti tradiţionale manifestate în viaţa mănăstirii, dar şi a presiunilor exercitate de regimul comunist totalitar, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, în 1956, de autodesfiinţarea mănăstirii.
După 1990 mănăstirea este reînfiinţată şi refăcută, stareţa Veronica Gurău şi multe dintre fostele maici reîntorcându-se în mănăstire. Au fost rectitorite biserica mare şi paraclisul de iarnă, corpurile de chilii, anexele mănăstireşti şi au reînceput să funcţioneze atelierele de pictură, sculptură, croitorie, broderie
După trecerea la cele veşnice a întemeietoarei mănăstirii, în toamna anului 2005, monahia Daniela Nedelcu a fost numită stareţă a aşezământului monahal, fiind instalată în această funcţie la 16 aprilie 2006

    Telefon: 0755.095193






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu