sâmbătă, 4 ianuarie 2025

17-18 mai - CRICOVA si manastirileș Curchi, Tipova, Capriana,...

 

PRET: 489 LEI /PERS.

Servicii incluse: 
- transport: autocar
- cazare hotel Iris*** sau similar Chisinau
- însoțitor grup.

Nu sunt incluse in pret: 
- intrarea in Crama Cricova
- cheltuielile personale;
- mesele.

CARTE DE IDENTITATE VALABILA

ITINERAR:

Iasi -Vama Albita – Manastirile: Hancu, Capriana, Suruceni, CRAMA CRICOVA, CHISINAU -  Catedrala, Manastirea Ciuflea, Manastirea Tipova – Manastirea Curchi, Manastirea Orheiul Vechi – Iasi

 

ZIUA 1.   IASI - ora 6.00 

- Manastirea “Sf. Cuv. Parascheva” - Hancu

Mihalcea Hancu este cunoscut ca una dintre personalitatile remarcabile ale Moldovei medievale. Numele sau incepe sa fie cunoscut odata cu evenimentele din 1671, cind este amintit ca si conducator al rascoalei locuitorilor din judetele Orhei, Soroca si Lapusna.
Prin binecuvintarea Bunului Dumnezeu, in anul 1678 si-a inceput activitatea un nou locas sfint, purtind numele ocrotitoarei Moldovei , Preacuvioasa Parascheva. Fondatorul manastirii este considerat a fi boierul moldovean, serdarul Mihalcea Hancu.

- Manastirea “Adormirea Maicii Domnului” - Capriana
Primele documente ce contin referiri despre manastirea Capriana, dateaza din timpul domniei in Moldova a lui Alexandru cel Bun (1400-1432). PrimuI act oficial care contine date despre aceasta manastire este cartea domneasca de danie din 25 aprilie 1420, de la domnitorul Alexandru cel Bun, in care se spune: "adevaratei noastre slugi si credinciosuIui boier pan Oana Vornic, am dat in tara noastra Moldova satele, anume: Cornestii si Miclausestii si Lozova si Sacarenii si Vornicenii si Dumestii si Tiganestii si Lavrestii si Sadova si Homestii. Iar hotarul acestor sate care sunt la Barcovat sa fie incepand de la manastirea lui Varzar pe deasupra prisacii lui Acibco, pe varful Horodistei, la varful Lozovei, la podul lui Carlanici, de la Fantana Mica la Fantana Mare, iar de la Fantana Mare pe deasupra la poiana Tarnaucai, de la poiana lui Chiprian cu moara de pe Bac, din Lunca cea mare si catre Poroseci".
Cartea domneasca de danie din 10 februarie 1429 este al doilea document ce vorbeste despre manastirea Capriana pe timpul domniei lui Alexandru cel Bun: "Din mila lui Dumnezeu, noi, Alexandru Voievod, domn al Tarii Moldovei Facem cunoscut, cu aceasta carte a noastra, ca am dat sotiei noastre, cneaghinei Marena, manastirea de la Vasnevat, unde este egumen Chiprian "
-  Moastele  Sfantului Gavriil Banulescu - Bodoni, canonizat in data de 3 sept. 2016.

- Manastirea “Sf. M. Mc.Gheorghe” - Suruceni 
Aici a fost un schit de barbati, intemeiat in anul 1785 de primul staret Iosif, ajutat de boierul Casian Suruceanu si fiii sai, Ioan si Teodor. Acestia au daruit manastirii pentru inceput 40 ha de pamant, unde s-a construit biserica de vara cu hramul Sf. Gheorghe, mai apoi, o casa pentru staretie, in care se afla si biserica de iarna cu hramul Sf. Ierarh Nicolae. Mai tarziu, fiii boierului Suruceanu, iar dupa ei si rudele lor au daruit mai multe pamanturi, in prima jumatate a sec. XIX, manastirii.

Moaste: - Sfantul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetatii Albe-Ismail, canonizat in data de 25 oct. 2018, cu zi de praznuire in 17 septembrie.
- Mana Sfantului Pantelimon,
- Capul Sfintei Singlitichia 

- CRAMA CRICOVA

În anul 1952, Petru Ungureanu și Nicolae Sobolev au propus utilizarea în calitate de depozite de vin stolnele din care se extrăgea piatra de construcție în Cricova. În 1954 la combinatul Cricova a fost fondată colecția de vinuri. În 1955, în galeriile subterane de la Cricova a avut loc îmbutelierea primelor vinuri de marc. În 1968, ca urmare a deciziei cu privire la necesitatea specializării gospodăriilor de vinificație și majorarea volumului de producție a vinurilor de marcă, pe teritoriul depozitelor de vin de la Cricova, care aparținuse până la acel moment Combinatului de Vinuri șȘampanie, a fost creat un sovhoz-fabrică. În 1977, pe teritoriul sovhoz-fabricii a fost construită hala de vinificație primară, care constituie unitatea principală de producere a companiei, iar în anul 1980 a început să funcționeze fabrica de șampanie. Din anul 1968 și până în 1985, prelucrarea materialului vinicol la întreprindere s-a majorat de 7 ori, iar producerea de vinuri de 35 de ori.
În anii 1990 a fost dată în exploatare noua hală de vinuri spumante. La mijlocul anilor 1990, 20% din toată producția produsă la combinat era exportată în Rusia, Ucraina și alte state din fosta Uniune Sovietică, de asemenea în Orientul Îndepărtat, Regatul Unit, Germania, SUA, Japonia în total aproximativ de 30 de țări.

În anul 1999 combinatul Cricova a fost transformat din întreprindere de stat în societate pe acțiuni, fiind în proprietatea statului.
În 2002 i s-a decernat Ordinul Republicii. În 28 august 2003 a fost declarat prin lege obiect al patrimoniului cultural-na
țional al Republicii Moldova.

De retinut!
Preturile pentru vizitarea Cramei Cricova incep de la 400 lei moldovenesti si ajung pana la 3000 lei. Eu am ales pentru dumneavoastra cele mai mici preturi.
La sfarsitul de saptamana se mai adauga 100 lei la pretul standard.

1. Pachetul. ”Oraşul Subteran - Durata 70 minute
Preţul 400 MDL ( 600 MDL cu suvenir, include o sticlă de spumant clasic şi un vin roşu într-o cutie).
• Include excursia.

2. Pachetul. Business- Durata 90 minute
Prețul - 650 MDL (850 MDL cu suvenir include o sticlă de spumant clasic şi un vin roşu într-o cutie).
Include excursia, după care se invită oaspeţii în una din sălile de degustare, unde se propun la degustare 3 tipuri de vin, cu gustarea:
• Nuci, biscuiți.
• Apă.

    Cazare: Hotel Iris*** sau similar Chisinau

Ziua 2.

- Catedrala " Naşterea Domnului " Chişinău
Iniţiativa înălţării Catedralei îi aparţine mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (18121821), locul amplasării sale fiind indicat în primul plan urbanistic al Chişinăului din 1817. Construcţia s-a realizat pe timpul succesorului său, între anii 18321836 de către arhiepiscopul Dumitru Sulima (18211844). Are trei altare, central Naşterea Domnului, laterale: sudic Sf. Alexandru Nevski, nordic Sf. Nicolai Mirlikysky. Arhitect A. I. Melnikov, maestru al stilului empir rus.
Ansamblul catedralei, alc
ătuit din biserică, o clopotniţă cu patru niveluri şi de Porţile Sfinte. Lucrările edilitare scot în evidenţă preocuparea pentru crearea centrului urban, un rol deosebit în care trebuia să-l joace în compoziţia sa arhitectural-spaţială catedrala oraşului. În planul din 1817 în centrul oraşului era deja indicată amplasarea catedralei, cu un plan cruciform.
Catedrala. 
Arhitectura este în stil neoclasic târziu, numit
şi empir, cu folosirea pentru coloane a formelor elene antice. Catedrala a fost construită în stil eclectic, o combinare a planului bizantin cruce greacă înscrisă cu principiile renascentiste de tip central. În plan reprezintă un pătat cu latura de 27 m, prin alipirea la corpul cubic a patru porticuri a câte şase coloane dorice, fiind obţinut un plan cruciform, cu faţadele soluţionate identic.
Cupola, surmontat
ă de un tambur cilindric, este susţinută de patru piloni pătraţi în secţiune, care preiau greutatea prin intermediul a patru arce dublouri şi a patru pendantivi. Învelitoarea cupolei parabolice, cu coastele radiare, era din tablă de fier. Prin tamburul larg, de 13 m lărgime, cu 12 ferestre, interiorul este inundat de lumină. Suprafeţele interioare ale pereţilor şi bolţilor au fost pictate cu subiecte biblice şi evanghelice. Părţile tencuite sugerau impresia dalelor din marmură.
Catedrala a suferit în timpul celui de al doilea r
ăzboi mondial, turla şi cupola, interioarele fiind reconstruite cu abateri de la formele iniţiale.
Clopotni
ţa. A fost construită concomitent cu catedrala, amplasată la 40 m distanţă de ea, simetric cu catedrala şi faţă de centrul geometric al cartierului catedralei. Are patru niveluri, trei prismatice, cu latura în retragere succesivă, iar al patrulea sub forma unui foişor circular în plan, pentru camera clopotelor, acoperit cu o cupolă. La primul nivel se afla o capelă, intrarea în care avea loc printr-un portic cu două coloane, amplasat în latura sudică. Porticuri identice împodobeau fiecare faţadă a clopotniţei, realizându-se o repetare, la o scară micşorată a compoziţiei catedralei, armonizând cu aceasta şi prin forma cupolelor. A fost demolată în anii 60 ai secolului al XX-lea şi reconstruită în 1998 după imaginile de epocă.

- Manastirea “Sf. M. Mc. Teodor Tiron” sau “Ciuflea”
Primii ctitori ai bisericii sunt Anastasie si Teodor Ciufli. Construita in 1858. Initial, biserica in forma de nava, avea dimensiuni mici, construita din compartimentele traditionale - pronaos, naos si altar; si incununata de o singura turla. Pe parcursul anilor au fost introduse mai multe modificari, ultima datand cu 1891. Atunci a fost inaltata clopotnita, vechiul prestol si altarul, au fost transferate in partea de est a edificiului, iar deasupra vechiului spatiu arhitectural s-au construit doua turle inalte, inconjurate de 6 mai mici.
In interior, in partea de sud a naosului se afla mormintele lui Teodor (1854) si a lui Anastasie Ciufli (1870). In partea stanga, langa clopotnita se afla monumentul funerar cu bustul lui A. Ciufli.
 Moa
şte: Sf. M. Mc. şi Tămăduitor Pantelimon; Sf Cuvios Serafim de Sarov; Sf. Cuvios Antipa Athonitul; Sf. Cuviosi Iov şi Amfilohie de la Poceaev; Sf. Ierarh Ignatie (Breanceaninov); Sf. Binecredincioasei Kneaghine Ana de Caşinsc, moaste ale sfintilor din Lavra Pecerska.

- Manastirea “Nasterea Maicii Domnului“ Curchi 
 
Unii cercetatori dateaza manastirea din vremea lui Stefan cel Mare, cand un vestit capitan, Dumitras Curtea, se calugareste si ajunge primul egumen al manastirii. Documentele, insa, dateaza manastirea pe vremea domnitorului Alexandru Ghica. Iordache Curchiu intemeiaza pe mosia sa razeseasca un schit de lemn cu hramul Sfantul Dumitru si se tunde aici in monahism, in anul 1773. In 1809 schitul devine manastire. Un fost ofiter din armata rusa, originar din Transilvania, pe nume Sabau se calugareste aici in anul 1810 si zideste biserica mare din piatra, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, in 1844 se construieste biserica de iarna, cu hramul Sfantul Dumitru. In 1872 biserica Nasterea Maicii Domnului este rezidita, iar in 1909 in cimitirul manastirii se ridica o biserica cu hramul Tuturor Sfintilor. intre anii 1937-1938 se zideste o frumoasa biserica, cu hramul Sfantul Mare Ierarh Nicolae. In perioada sovietica bisericile sunt transformate in cluburi ori depozite, iar manastirea devine spital de psihiatrie. Cimitirul este nivelat, iar crucile distruse. In 1992 manastirea se redeschide, avand ca administrator pe parintele Ioan Vulpe. In 1995 se infiinteaza aici un Seminar Teologic Monahal si incepe repararea bisericilor. Printre ctitorii bisericii Nasterea Maicii Domnului se numara si MS Regele Minai al Romaniei. In manastire inca mai functioneaza spitalul de psihiatrie.
Manastirea Curchi figureaza pe listele monumentelor de arhitectura UNESCO. Din punct de vedere arhitectonic, este una dintre cele mai frumoase din Basarabia, pastrand aproape nealterat stilul moldovenesc.

- Manastirea “Adormirea Maicii Domnului “ Butuceni.
Datand din jurul veacului al X-lea, manastirea Butuceni, manastire rupestra din Basarabia, se pare ca a fost construita in anul 1675. Manastirea Butuceni a fost parasita in anul 1816, biserica rupestra ce o deservea ajungand sa fie folosita de sateni ca biserica de parohie

- Manastirea rupestra “Adormirea Maicii Domnului “ Tipova
Manastirea rupestra Tipova este situata pe malul drept al Nistrului, in apropierea satului cu acelasi nume din raionul Rezina, judetul Chisinau. Schitul Adormirii Maicii Domnuluide la Tipova - Biserica rupestra din Tipova - construit prin secolele XVI-XVII si restaurat in anul 1756, reprezinta un ansamblu complicat arhitectural. Primele incaperi ale schitului au fost construite mai la nord de actuala manastire, intr-o stanca, pe deasupra unui mal abrupt.
Asezarea bisericutei de la Tipova era una strategica in lupta cu patimile cat si cu lumea. Astfel, linistea naturii de aici ii ajuta pe calugari in lucrarea lor duhovniceasca, iar prapastia ce marginea asezarea ii apara de atacurile dusmanilor. Cu timpul, calugarii s-au mutat mai spre varful muntelui.
Probabil cel mai exceptional ansamblu monastic rupestru din Moldova, cel de la Tipova, este considerat si unul dintre cele mai mari din Europa. Acest lucru se datoreaza faptului ca ansamblul este constituit in mai multe nivele si se intinde pe o suprafata destul de mari, iar pe timpuri schiturile manastirii adunau peste 700 de calugari. Sute de chilii calugaresti se afla in imprejurimi.
Comunitatea monahala de aici a fost creata cu mult inainte de fondarea Statului feudal moldovenesc. Se considera ca unele chilii au fost sapate in malul stancos al Nistrului inca din secolele X-XII. Aceasta manastire a stat straja la hotar si era un semnalizator in cazurile navalirii barbarilor ce veneau din stepa ucraineana.
Manastirea este zidita pe varful unor stanci abrupte, deschizand o priveliste fermecatoare a luncii fluviului Nistru, fiind situata la 100 de metri deasupra nivelului apei.
Manastirea Tipova este sapata in rocile calcaroase. Primele incaperi ale scitului au fost construite mai la nord de actuala manastire, intr-o stanca, pe deasupra unui mal abrupt. Mesterii populari anonimi tineau cont de relieful localitatii, straduindu-se sa transforme colosul de piatra intr-o compozitie arhitecturala subordonata unei conceptii artistice.
Manastirea include trei niveluri, numarand mai multe incaperi inclusiv doua biserici. Prima se zice ca a fost construita in secolele XIII-XIV, a doua mai recent, in secolele XVI-XVIII, clopotnita, chiliile, trapeza, camarile si alte incaperi gospodaresti - in secolul XIX.
Cele peste 20 de incaperi sunt unite intre ele prin scari si galerii interioare, de trecere si legatura. Impresionaza mai ales biserica Adormirii Maicii Domnului, care e destul de spatioasa, fiind de tip bazilical si avand peretii tencuiti, calota semisferica boltita imitand cerul.
Dupa ce vremurile s-au mai linistit, monahii au iesit deasupra malului, intemeind schitul cu gospodaria de astazi, indeosebi dupa 1756, cand pamantul schitului a fost daruit de catre Radu Racovita manastirii Dobrovat din judetul Vaslui.
La 1776 schitul a fost reinnoit de monahul Bartolomeu, intemeietorul manastirii Saharna, care, gasindu-l parasit, i-a reparat chiliile si biserica si a reinceput slujbe in ea. Acest an 1776 este recunoscut drept anul prosperarii, cand manastirea incepe sa se extinda. Biserica rupestra a fost divizata in spatii mari, separate prin coloane masive, au fost largite caile de acces si dispare functia ei primordiala, aceea de aparare.
Desfiintarea schitului are loc la anul 1842, cand tot pamantul ii este luat si trecut in grija manastirii Capriana, iar schitul alipit manastirii vecine Saharna de care depinde pana astazi.
Se spune ca in aceasta manastire domnitorul Moldovei Stefan cel Mare si Sfant s-a cununat cu sotia sa Maria Voichita. Si ca spiritul acesteia in forma unei doamne in alb poate fi vazut noaptea. Sau ca ar fi al fiicei acesteia - Marusca, care si-a gasit aici locul de odihna. 
O alta legenda mai veche ne spune ca printre aceste locuri, langa cetatea geto-daca si-a petrecut ultimii ani din viata poetul Orfeu din mitologia greaca, care a fost inmormantat sub o lespede de piatra la poalele cetatii. Legenda spune in continuare ca mormantul lui s-ar afla intr-o nisa de la poalele cascadei, putand fi recunoscut dupa o lespede cu sapte gauri. Cercetatorii afirma ca un astfel de mormant a fost descoperit in apropiere de Tipova.
Pe unul din dealurile reliefate de la intrarea in defileul de la Tipova, in perioada antichitatii (secolele IV-III i.e.n.), se inalta o cetate din pamant a geto-dacilor. Si pana in zilele noastre aici s-au pastrat bastioanele ei de promotoriu.
Partea noua a manastirii se deosebeste de cea veche prin forme geometrice bine pronuntate. In biserica se afla un iconostas si cinci randuri de icoane din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.
Peisajul de aici este exceptional: linistea apelor Nistrului, stancile abrupte cu sute de chilii si grote, frumusetea naturii si a cascadelor. Rausorul Tipova, coborand spre Nistru, formeaza numeroase cascade cu o inaltime de 10-16 metri, care au pus candva in miscare pitrele multor mori de apa. Urcand un drum putin anevoios, se ajunge pana la cascade, unde se pot vedea unele dintre cele mai mari cascade de la noi.
Manastirea, ocrotita de stanca milenara pe care se inalta, a servit moldovenilor secole la rand scut de aparare in lupta lor apriga pentru libertate si independenta. Manastirea-bastion, care a salvat atatea si atatea generatii de bastinasi de robia tataro-turceasca, e o expresie vie a memoriei poporului.
Manastirea a fost inchisa in 1949 si redeschisa in 1994, in prezent functionand. 

DE RETINUT!

* La inscriere se achita un avans de cel putin 200 lei si contravaloarea pentru vizita in Crama Cricova, diferenta cu 14 zile inaintea plecarii. Rezervarea si alegerea pachetului pentru intrarea in Crama Cricova se facedin timp.
* Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului.
* Tinuta decenta la intrarea in manastire.
* Sa nu se fumeze in preajma manastirii si a pelerinilor.
* Minorii trebuie s
ă îndeplinească următoarele condiții: să călătorească cu cel puțin un adult însoțitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (si al părintelui care nu-i însoţeşte legalizat la notariat); adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar.

Inscrieri si detalii suplimentare: 0755.095193

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu