- transport microbuz sau minibuz
- însoțitor grup.
ITINERAR:
Iasi - Pascani - Targu Neamt - Manastirea "Nasterea Maicii Domnului" Piatra Taieturii - Manastirea "Acoperamantul Maicii Domnului" Dorna Arini - Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" Rarau - TRANSRARAU - Manastirea "Sf. Ioan Iacob" Corlateni-Pojorata - Campulung Moldovenesc - Gura Humorului - Pascani - Iasi
Iasi - ora 7.00
- MANASTIREA "Naşterea Maicii Domnului" PIATRA TAIETURII
Mănăstirea Piatra Tăieturii se află pe vârf de munte, la o altitudine de 1700 m, în apropierea monumentului eroilor din Primul Război Mondial, ridicat în anul 1917. Piatra de temelie a schitului a fost pusă în anul 1933, de către pr. Iosif Achirilei, ctitorul acestui aşezământ, pe locul proprietăţii familiei sale. Prin Decretul 410/1959 schitul a fost desfiinţat, iar în 1962 a fost demolat până la temelii. Reînfiinţat în 1990 ca mănăstire, pe vechiul amplasament şi cu acelaşi hram. La 1 iunie 1997 e finalizată construirea bisericii mari, cu hramul Naşterea Maicii Domnului. După anul 2000 s-au construit un paraclis, cu hramul Sf. Ilie, o clopotniţă şi o casă de oaspeţi.
- MANASTIREA “Acoperământul Maicii Domnului” DORNA ARINI
· Tot atunci s-a întemeiat și obștea monahală, cu un grup de maici venite din mai multe locuri din țară. De aici poți trage concluzia că e o mănăstire de maici.
· Terenul pe care e ridicat complexul monahal aparține părinților lui Teodosie, Elisabeta și Procopie Petrescu.
· Complexul monahal este ridicat în întregime din lemn, fiind finalizat în anul 2004.
· În același an, în ziua de 20 octombrie, a avut loc și slujba de sfințire, la care au luat parte mai mulți preoți din țară și din străinătate.
· Biserica construită în stil maramureșean din lemn de stejar a fost ridicată între anii 1999-2000. Este pictată în stil bizantin încă din anul 2004 de către o echipă de pictori condusă de Anichitei Petrescu Valentina din Vatra Dornei. Lucrările au durat 2 luni de zile.
· Clopotnița de la intrarea în mănăstire a fost ridicată în perioada 2002-2004, fiind înaltă de 50 de metri și vizibilă de la mare distanță. În interior se află 24 de clopote acționate prin telecomandă și un carilon (sistem muzical).
· Arhitectul Victor Păștinaru a fost la conducerea întregului proiect de concepție, proiectare și execuție a complexului.
· În incinta complexului se oferă și posibilitate de cazare pentru turiști printr-o construcție special amenajată în acest scop, care funcționează ca orice altă pensiune de 3 stele din zonă. Clădirea dispune de circa 40 de camere și oferă și masă cu produse locale.
· În afară de pensiune, facilitățile turistice de aici includ și o sală de conferințe, un restaurant și o bază de tratament recuperator.
- MANASTIREA “Adormirea Maicii Domnului” RARAU
Ctitorie a domnitorului Petru Rares, Manastirea Rarau poate deveni adapost si loc de rugaciune pentru orice drumet care se incumeta sa strabata piscurile din zona Dornelor.
Potrivit traditiei, aici a fost o sihastrie infiintata de cuviosul Sisoe, spre sfarsitul secolului al XV-lea. Se mai spune ca, dupa anul 1538, cand Petru Rares a fost schimbat de la domnie, sotia sa, Elena, impreuna cu copiii, s-au ascuns in Rarau, fiind ocrotiti de calugari.
Drept multumire, voievodul le-a inaltat o biserica in locul celei vechi si astfel a luat fiinta schitul Rarau, in fosta sihastrie Dodu.
Aproape de cota 1.400 se inalta doua biserici. Cea veche dateaza din vremea cand la carma Moldovei se afla bravul Petru Rares, iar cea noua a fost sfintita in anul 2000.
Documentele vremii atesta ca la 1541, voievodul Petru Rares, aflandu-se in trecere pe aici cu domnita Ruxandra si incantat de farmecul peisajului, a hotarat sa ctitoreasca lacas de rugaciune si meditatie, drept multumire adusa lui Dumnezeu, pentru victoria ce-o repurtase impotriva hoardelor navalitoare ale tatarilor.
Legenda locului ne mai povesteste ca in acelasi an 1541, in cea de-a doua domnie a lui Petru Rares, ajungand aproape de culmile Raraului (care pe atunci se numea Todirescu), domnitorul si-ar fi lasat mai sus in munte sotia, fiul si o parte din avere.
Tatarii care au atacat pestera comorilor, nu au reusit sa patrunda in ea, deoarece o gramada de bolovani s-a prabusit asupra lor, ingropandu-i. Asa a scapat familia domneasca de navala tatarilor, dar cu pretul bogatiilor ce au ramas inchise pentru totdeauna in maruntaiele pamantului.
Asa ca oamenii de pa aceste meleaguri i-ar fi spus de atunci Todirescului "Rarau" (de la numele domnitorului), iar stancile care au ajutat-o pe doamna sa scape cu viata au fost numite "Pietrele Doamnei".
Mai bine de doua veacuri, credinciosii de pretutindeni s-au izbavit de pacate la fum de lumanare si fosnet de cetina, in Poiana Sihastriei. Dar in 1776 dangatul de clopot s-a stins. Venisera ocupantii austro-ungari, amenintatori si neimpacati cu obiceiul crestin.
Mai departe legenda glasuieste ca Icoana Maicii Domnului disparea din rama, dar revenea de fiecare data la rugaciunile imploratoare ale calugarilor de la schit, care au fost martorii unui fenomen miraculos.
Intrebata fiind Maica Domnului de ce pleaca icoana din schit, s-au auzit vorbe naucitoare: "Unde pleaca icoana mea sa mutati schitul, caci austriecii ii dau foc". Atunci, cu spaima-n glas, vornicul Sabie a poruncit: "Fratilor, sa ducem schitul de partea cealalta a Raraului, sa ramana Moldovei peste veacuri, pana trece ceasul de cumpana!"
In mare taina, calauziti de icoana Maicii Domnului, atelajele trase de cai si catari, au transferat intregul inventar, la Chirii, pe versantul dinspre apa Bistritei, a muntelui Rarau. Robii ce se aflau pe paraul de acolo au dat de veste boierului Bals, care s-a infatisat a doua zi cu 20 de calareti si a donat cu grabire 600 de hectare de padure si fanete pentru manastirea careia i-a pus piatra de temelie si a recladit-o pe propria-i cheltuiala. Ieroschimonahul Sisoe, egumenul schitului, a adus lauda lui Dumnezeu prin Sfanta Liturghie.
Incercarile repetate ale credinciosilor, de dupa 1945, de a reconstrui schitul pe vechiul amplasament ales de Petru Rares, au fost sortite esecului. Ateii comunisti s-au opus cu inversunare unor astfei de initiative.
Dupa 1989, aceiasi vrednici si inimosi credinciosi care nu si-au pierdut niciodata speranta si carora li s-au adaugat multi altii, au hotarat sa recladeasca vechiul schit mai frumos si mai impunator. Acum aveau de partea lor si pe actualul staret-arhimandrit, venit in iulie 1992 de la manastirea Bistrita-Neamt.
In numai doi ani si trei luni prin purtarea de grija a Atotputernicului Dumnezeu si cu contributia benevola a credinciosilor, lucrarea a fost finalizata.
La 16 august 1994, glasul celor trei clopote a prins iarasi viata, amestecandu-si dangatele grave cu fosnetul cetinii si cu tumultul cristalin al Izvorului Alb care-si pravale undele spre albia Moldovei. Inalt Prea Sfintia Sa Pimen Suceveanul a rostit binecuvantarea la terminarea constructiei, pe care a si sfintit-o, la data mai sus amintita.
Ctitorii Manastirii sunt Mantuitorul Iisus Hristos si Maica Domnului care se ingrijesc in mod deosebit de acest sfant lacas, in care se gasesc 7 sfinte icoane facatoare de minuni, care aduc vindecare si alinare celor bolnavi si suferinzi.
Manastirea a fost desfiintata de austrieci in anul 1786. S-a reinfiintat dupa 1918, iar in 1959 a devenit schit. In anul 1990 a redevenit manastire. La data de 17 septembrie 2000, P.S. Gherasim Putneanul a sfintit noua biserica a manastirii.
TRANSRARAU
Soseaua Transrarau este declarata a fi al treilea cel mai frumos drum alpin din Romania, dupa Transalpina si Transfagarasanul…si pe buna dreptate isi merita locul in clasament.
Acesta traverseaza masivul Rarau si este unul dintre drumurile situate la mare altitudine, care ofera peisaje ce iti vor taia rasuflarea.
Drumul (DJ175B) are o lungime de 28 km si leaga satele Chiril (pe latura de sud) si Pojorata (pe latura de nord), care traverseaza Muntii Rarau si urca pana la o altitudine de 1.400 m deasupra nivelului marii.
Totodata, cunoscut sub numele de Drumul Comorilor, Transraraul poate fi traversat cu bicicleta sau chiar pe jos.
Una dintre legende spune ca in 1541, Petru Rares si-ar fi adapostit familia si averea in hoardele tatare din Muntii Rarau. Urmariti de invadatori, Doamna Elena, sotia lui Petru Rares si fiul lor, s-ar fi adapostit sa se roage intr-o pestera, iar pietrele uriase ar fi cazut peste locul in care comoara era ascunsa, ingropand totodata si hotii.
Soseaua cuprinde kilometri intregi de peisaje uimitoare. Acest drum turistic faciliteaza accesul la Cabana Rarau, precum si catre celebrul monument al naturii, Pietrele Doamnei.
Pe masura ce inaintati, peisajul si imprejurimile devin din ce in ce mai frumoase si mai spectaculoase.
Transraraul este soseaua care dezvaluie fascinanta lume de piatra a Muntilor Rarau si peisajele sale de basm. De-a lungul celor 10 kilometri intre localitatea Chiril de pe Valea Bistritei si Pojorata de pe Valea Moldovei, traseul montan scoate la iveala stanci albe impozante, codri seculari si poieni intinse. Serpentinele se inlantuie pana in apropierea Varfului Rarau, la 1651 m altitudine, oferind un spectacol inedit. Datorita inaltimilor si privelistilor, calatorul va descoperi salbaticia peisajelor naturale si armonia pitoreasca specifica satelor de la munte.
- - MANASTIREA „Sfântul Ioan Iacob” CORLATENI-POJORATA
In anul 1934, familia Corlateanu, impreuna cu alti cativa credinciosi din localitate, au construit in poiana cu pricina un schit modest. Biserica acestuia va fi sfintita de catre mitropolitul Nectarie, din Cernauti.
Pisania vechii bisericute, inchinata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, marturiseste acestea: "Corlateanu Constantin ridica o cruce de fier cu postament de ciment spre lauda lui Dumnezeu, marturie sta inscriptia de pe tabelele de arama din postamentul crucii, catre anul 1927 a fost sfintita de catre preotii din imprejurimi. Dupa trei ani batranul Corlateanu are o vedenie in care insusi Maica Domnului i se arata si ii daruieste ca in acest loc sa faca un altar de rugaciune, care dupa un timp scurt, ajutat de fiul sau Ștefan si de o parte de credinciosi, ridica un schit care a fost sfintit de Mitropolitul Nectarie, in anul 1934, aici au slujit calugari pana in anul 1962, cand au fost dimulat si trasportat in comuna Voronet, unde a fost ridicata o biserica pentru aceasta parohie, iar o parte din obiectele de cult au fost luate de catre Manastirea Putna. Inainte de dimularea schitului, in anul 1957, batranul ctitor, in varsta de 96 de ani, pleaca in locul de veci, multumit in suflet de faptele facute in slujba lui Dumnezeu. Amin."
In anul 1966, cativa credinciosi din localitate au construit o capela pe locul fostului schit, in jurul crucii de fier, iar in anul 1970, aceasta a fost inlocuita de actuala biserica a manastirii, prin efortul considerabil al lui Ilie Tampau.
Pisania acestei biserici spune urmatoarele: "Dupa dimularea schitului, populatia de pe aceste meleaguri, simtind lipsa schitului, au ridicat in anul 1966 o capela imprejmuind crucea care mai ramasese, cu speranta ca se va putea face cate o slujba de preotul parohiei, dar fiindca nu se poate fara a fi un altar sfintit de a se slujii, ne-am hotarat de a mari incaperea, facand si Sf. Altar, asa dupa cum se vede actualul schit si care s-a inzestrat de catre credinciosii care il viziteaza si ramane ca cat timp va dainui acest schit sa ramana deschis pentru toate slujbele bisericesti, inspre folosul si lauda lui Dumnezeu, in veci. Amin. Va mutumim si Dumnezeu sa va rasplateasca tuturor acelora care a-ti contribuit cu orice fel de ajutoare inspre lauda lui Dumnezeu. Credinta te va mantui. Noiembrie 1969. Ilie Timpau."
Biserica veche isi poarta inca pictura originala, zugravita la scurt timp dupa anul 1970. A fost realizata de un satean incepator, fara studii de specialitate, in stilul naiv. Cu toate acestea, pictura respecta toate dogmele bisericesti.
Schitul din Pojorata a fost reinfiintat si biserica acestuia a fost resfintita in data de 15 iunie 1990. Cel care l-a reinfiintat duhovniceste a fost parintele staret Visarion Breaban, care a dorit mult ca randuiala liturgica si monahala a schitului sa fie fidela celei din Sfantul Munte Athos.
Pentru a se sluji in ambele bisericute ale manastirii, programul s-a randuit astfel: in biserica noua se slujeste incepand de la Sfantul Ioan Iacob Hozevitul (5 august) si pana la Sfanta Treime (a doua zi dupa Rusalii), iar in biserica cea veche se slujeste in perioada ramasa.
In biserica manastirii se afla particele din cinstitele Moaste ale urmatorilor sfinti: Sfantul Ioan Iacob de la Neamt, Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul, Sfintii Mucenici Prov, Tarah si Andronic, Sfantul Mare Mucenic Procopie si Sfintii Mucenici ucisi in pustiul Hozeva. In biserica se afla si o icoana facatoare de minuni cu Sfanta Ana, mama Maicii Domnului.
DE RETINUT!
* La inscriere se achita un avans de cel putin 90 lei si diferenta cu o saptamana inainte de data plecarii;
* Locurile se ocupa in ordinea achitarii avansului;
* Tinuta decenta la intrarea in manastire
(- barbatii: pantaloni lungi,- femeile: fusta rochie, capul acoperit);
* Sa nu se fumeze in preajma manastirii si a pelerinilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu